null Beeld

Tv-review: 'God in Frankrijk' op Eén

Op 29 juni zal het de honderdste keer zijn dat een peloton coureurs hun stalen ros bestijgt om zich door Frankrijks mooiste te manoeuvreren. Al sinds 1903 doen ze dat. En het enige dat de karavaan ooit heeft verhinderd uit te rijden, is een wereldoorlog of twee. Zo'n koers dus.

Katrien Verschoren

En goeie reden om een paar herinneringen op te halen aan de Moeder aller Koersen, moet de vrt gedacht hebben. Over media-aandacht had het duo Van Loo/Vannieuwkerke de voorbije week alvast geen klagen. Het gevaar dat je ze al grondig beu was nog voor je een minuut van hun roadtrip had kunnen aanschouwen, loerde dreigend om de hoek. En wie te hard gaat, kan zwaar in de nadars terecht komen, dat weet iedereen die ooit al op een koersfiets gezeten heeft.

Met hun fraaie wijnrode Citroën DS - de auto waarvan ons moeder altijd zegt dat ie op een oud strijkijzertje lijkt – doorkruisen de heren het Franse land, ondertussen gretig weetjes uitslaand. En oh, wat waren ze onmogelijk in te tomen: Van Loo over alles wat Franse cultuur ademt en Vannieuwkerke over alles dat nog maar in de verste verte naar koers ruikt. En ondanks dat we er vast van overtuigd zijn dat beider mannen excelleren in hun vakgebied, vonden we dat hun etaleren van kennis soms een beetje onspontaan overkwam. Alsof het de derde take was die we zagen.

Dit was gelukkig niet altijd het geval. Wanneer het begin van een camaraderie zich manifesteerde bijvoorbeeld, of wanneer de twee mannen even uit hun AN-rol vielen. Vannieuwkerkes ‘mogowjong!’ over Van Loo’s zeevruchtenaversie bijvoorbeeld, of die laatste die ‘Ma dat gij Maupassant ni kent, jong!’ uitroept, waarbij het oprechte ongeloof boekdelen spreekt. Maar het mooist was nog het moment dat Vannieuwkerke vijfvoudig winnaar Bernard Hinault interviewde. Je kan nog zoveel voorbereiden en van buiten blokken als je wil, de passie die uit die blinkende pretoogjes sprak, doet niemand ‘m na.

Maar is ‘God in Frankrijk’ ook boeiend voor wielerleken? Het ís natuurlijk een vooruitblik op de 100ste Tour, dus het merendeel van de tijd gaat het over de koers. De mooi in beeld gebrachte veelzijdigheid aan Franse landschappen en de onderhoudende randverhalen (de populariteitspoll tussen Halliday en Sardou bij de plaatselijke bakker bijvoorbeeld) zorgden voor een boeiende afwisseling met het hele koersgebeuren.

En toch kon ook die hele wielerheisa ook ons boeien, de gemiddelde wielerleek. Net zoals Van Loo hadden wij voor vanavond ook nog nooit van Philippe Thys gehoord. Laat staan dat we wisten dat hij na Merckx (u weet wel, die kleine fietsenverkoper uit Meise), de meest succesvolle Belg in de Tour was met 3 overwinningen op zijn conto.

Maar de weetjesmens in ons kon maar niet genoeg krijgen van alle triviale kennis die in tijdrittempo op ons werd afgevoerd, koers- of andere praat, maakt niet uit. Vijftig minuten lang hebben we ons kunnen laven aan mooie anekdotes (in 1904 werd de winnaar gediskwalificeerd omdat hij met 11 anderen de trein zou hebben genomen), straffe quotes (‘Ik zal weer de eerste zijn’, Anquetil op zijn sterfbed tegen Poulidor) en onnozelheden (‘oesters zijn op hun best tijdens de 8 maanden met een ‘r’ in hun naam).

Wij stemmen de komende vier weken alvast opnieuw af om ons te laten overspoelen met wieler- en andere weetjes. Wat hebben we anders te doen? Warme wijn slurpen en gesmolten camembert eten op ons terras?


Quote

Eerder een anekdote die we u niet willen onthouden:

De eerste niet-Franse winnaar, de Luxemburger François Faber in 1909, vocht ook mee in de eerste wereldoorlog. Daar kwam hij op een hartverscheurende manier om het leven. In de loopgraven kreeg hij namelijk een telegram met het heugelijke nieuws dat hij net vader was geworden van een dochter. In alle euforie sprong hij recht in de lage loopgraven en werd hij meteen omgelegd door een alerte vijand.


Tweet

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234