null Beeld

Tv-review: 'Het België van' op Nederland 2

Zaten wij onlangs nog genoegzaam neer te kijken op de Hollanders – verliezen van de Rode Duivels, haha! – dan moesten wij zondagavond alweer nederig ons hoofd buigen. Met ‘Het België van’, nog vier weken op den Holland 2, geven onze noorderburen ons namelijk een kostbaar stukje zelfstudie cadeau. En nog wel zonder dat we erom vroegen.

margot kennis

In de eerste aflevering mocht Annelies Verbeke op ontdekkingstocht door haar eigen land gaan. De klemtoon lag daarbij vooral op het Franstalige gedeelte, waarvan de schrijfster toegaf dat het ook voor haar, gediplomeerd globetrotter, nog grotendeels terra incognita was. Klinkt bekend misschien? Onderweg zou ze gidsen en getuigen tegenkomen, die samen een sober, veelzijdig en bovenal authentiek beeld van het kluwen België gaven.

De clichés werden daarbij overigens niet geschuwd. Charleroi was Charleroi zoals wij ons dat voorstelden: grijs, industrieel, werkloos. Maar, en dat was de slimme teneur van dit programma, juist in die grauwe realiteit werd ook de schoonheid getoond. Trage beelden van zonlicht op massieve fabrieken, groen gras op bergen oude steenkool. De poëzie was nooit ver weg.

Zonder veel ingrepen van een regiehand liet ‘Het België van’ ook heel mooi de absurditeit en relativiteit van de ‘kloof’ tussen Noord en Zuid zien. De thema’s waarover Luikenaars en Carolo’s kloegen (een groeiend gevoel van onveiligheid, de hang naar een ingrijpendere politieke hand, werkloosheid op late leeftijd) hadden even goed uit een Vlaamse mond kunnen komen. Of zoals die ene getuige in de wasserette het zo simpel zei, toen Verbeke hem vroeg of hij zijn stad had zien veranderen: ‘C’est partout, c’est général’.

Eén klein puntje van kritiek, als we toch nog even mogen (deze is voor jou, Jan Leyers!): de hertaling in de ondertiteling van Annelies Verbeke, die zich nochtans best verstaanbaar maakte, was soms wel erg grondig.

Maar die kleine taalkwestie daargelaten, is ‘Het België van’ fijne, leerrijke televisie. En met de gids van volgende week, David Van Reybrouck, hebben wij zo’n vermoeden dat het er alleen maar interessanter op gaat worden.


Quote

Bonjoer Madam, est-ce que vous allez quelque part a cette direction?’ Annelies Verbeke schaamt zich voor haar Frans, met reden.


Tweet

Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234