null Beeld

Tv-review: 'Het beloofde land' op Eén

'Alles is politiek,' fluisterde de begingeneriek van 'Het beloofde land' ons in. Een ontstellende gedachte, maar de toon was wel meteen gezet. Met 25 mei in het vooruitzicht, en met één oog op de televisieprogrammatie van de dagen die erheen leiden, kan je er donder op zeggen: alles is politiek.

Alles, dat is veel. En om dat dan ook allemaal te kunnen stockeren, vond 'Het beloofde land' plaats in een studio van zulke afmetingen dat je er achteloos een Maleisisch vliegtuig in kwijt kon. Dat zorgde voor een zekere gewichtigheid - 'het gaat hier tenslotte wel over politíék, jongens' - maar het bracht evengoed een paar onbedoeld komische bijwerkingen met zich mee. Wim De Vilder en Phara de Aguirre verwelkomden ons zo met een stemvolume dat je niet meteen zou verwachten van iemand die zo'n mal microfoontje tegen de wang heeft plakken, op de wijze van iemand die op een familiefeest probeert zich tot achterin de zaal verstaanbaar te maken, over klungelende obers en lallende nonkels van een zeker promille heen.

Ondertussen kon 'Het beloofde land' ook prat gaan op een lichtshow die je qua uitbundigheid niet meteen zou associëren met een verkiezingsprogramma - laat staan op een maandagavond - en op Ivan De Vadder, die na zijn volk het begrip 'fact checker' te hebben bijgebracht in 'De zevende dag', dat nu zou doen in 'Het beloofde land'. De Vadder beperkte zich echter tot het vermelden dat de partijen niet alleen qua hoofdthema's, maar ook qua vrijwel alle andere vlakken lijnrecht tegenover elkaar staan deze campagne, en dat 26 mei - the day after - een interessante dag zou worden. Diepe inzichten bleven uit, en dat leek ook De Vadder zelf te beseffen - hij beloofde meer te zullen brengen in de volgende aflevering. Wij geloofden hem uiteraard graag.

In 'Het beloofde land' wordt er nagegaan wat het nu precies is dat politici ons zo graag beloven eens er zich verkiezingen en één of meerdere mooie cumuls aan de horizon aftekenen. Om dat uit te pluizen werden Freya Van den Bossche en Liesbeth Homans de studio ingehaald - op papier exacte tegenpolen, maar op persoonlijk vlak bleken de twee het best wel met elkaar te kunnen vinden, klonk het stellig. Of de twee daarbij op zondag weleens bij elkaar op de koffie gaan, kregen we er niet bij. Of er kerstkaartjes uitgewisseld worden ook niet. Wat is vriendschap eigenlijk waard in de politiek, vooral tussen partijen die elkaar liefst en plein public in de haren vliegen?

Van vriendschap was er in elk geval geen teken tijdens het debat, dat op maat gesneden was van de stemtest van de VRT. Twee vragen werden eruit geplukt: of we leefloners gedwongen aan het werk moeten zetten, en of buslijnen met weinig passagiers voortaan beter afgeschaft zouden worden. Thema's die vooral gekozen leken met een Kobe Ilsen in het achterhoofd, en jawel: daar trok Kobe - de ongekroonde koning van het lichte intermezzo - al snel de hort op om sla te planten met enkele werklustige leefloners en een eind mee te rijden op de eenzaamste buslijn in Vlaanderen. Valt er nog meer te vertellen over Kobes uitstapjes? Vast wel, maar laten we het er diplomatisch het zwijgen toe doen. Alles is immers politiek.

Viel er dan iets te leren uit 'Het beloofde land' dat niet op te maken is uit pakweg 'De zevende dag', of uit die folders die u in almaar groeiende hoeveelheden aantreft in uw brievenbus? Weinig, om het minstens even diplomatisch te zeggen. Ja, Kris Peeters kwam speciaal voor de gelegenheid een banenpact voorstellen voor na de verkiezingen. Maar laten we eerlijk zijn: daar had Kris vast Wim De Vilder en Phara de Aguirre niet voor nodig gehad. Laten we besluiten dat programma's als 'Het beloofde land' noodzakelijk zijn in tijden van almaar dreigender verkiezingen, net zoals ook verkiezingen dat zijn. Of dat een goeie zaak is, vecht u zelf maar uit. Bij voorkeur in een niet nader genoemd stemlokaal.


Quote

'Meneer Peeters, ik had de mensen een voorzitter beloofd. En nu zit u hier.' - Phara de Aguirre zag haar poging om CD&V-voorzitter Wouter Beke gefnuikt door de in zijn plaats opgedoken Kris Peeters, en nam hem dat niet meteen in dank af.


Tweet

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234