Tv-review: 'Het blijft in de familie' op Canvas
Full disclosure: achter het roer van de nieuwe Canvas-docureeks 'Het blijft in de familie' - over het reilen en zeilen van familiebestuurde multinationals - stond naast Roberto Gasparini Humo's eigenste Jan Antonissen. Niet mijn baas, maar wel een figuur waar ik als jongeling naar opkijk. Deze recensie is dus zo'n beetje als de miniemenspits van Londerzeel SK die uitleg geeft bij het positiespel van Luis Suárez: u mag ze gerust negeren en meteen overgaan tot het bekijken van the real deal.
De eerste aflevering gaat over de familie Vervoordt, die zich specialiseert in kunst en antiek, maar evengoed vastgoed. Vaste klanten: Tom Cruise, Madonna, Robert De Niro. Pater familias en bedreifsleider Axel begon in de jaren 60 met het op- en verkopen van kunst, in de jaren 80 had hij al genoeg verdiend om een kasteel te kopen. Oudste zoon Boris is meteen gefascineerd door kunst en zakendoen, de jongere Dick zet zich net af tegen zijn vader en trekt als tiener naar Canada, om pas na vijf jaar weer terug te keren. Anno 2013 runnen de drie samen het bedrijf, met mama als rustige constante in de schaduw. Maar Axel wordt een dagje ouder, en er wordt al eens gepraat over opvolging...
'Het blijft in de familie' - zo merk je na vijf minuten kijken - is een Canvas-programma, en niet alleen omdat het op Canvas geprogrammeerd staat. Waarom dan wel? Omdat er op integere wijze inzicht wordt verschaft in situaties die evengoed als sensationeel opgevoerd konden worden. Een verloren zoon die terugkeert naar huis! Een opvolging waarbij twee broers tegenover elkaar komen te staan! Een oude man die zijn geesteskind niet uit handen wil geven! De prestigieuze fictiereeks schrijft zichzelf. Nee, hier mogen de betrokkenen rustig hun zinnen uitspreken zonder dat de montage gekke dingen doet. 't Is trage televisie, die wel ergens heen gaat.
Rustig wordt er gebabbeld over kleine levensvraagstukjes. Wat verwacht je van de volgende generatie? Hoe spiegel je jezelf aan je ouders? Welke plaats neemt je werk in in je leven? We zitten nu toch in Humo-gebied, laat ons daar even blijven: mij deed 'Het blijft in de familie' denken aan de '7 hoofdzonden'-rubriek. Wereldschokkende geheimen worden daar zelden onthuld en wie aan het woord is, zal even zelden iemand zijn die je na aan het hart ligt, maar toch worden er vaak dingen gezegd - over het leven of over iets anders - waarvan je denkt: 'Ha ja, op die manier.' Meer hoeft dat niet te zijn.
Quote
'Euh, Axel kan het beter uitleggen. Zijn werk ziet er fantastisch uit, dat kan ik wel zeggen.' Robert De Niro laat Axel Vervoordt de penthouse van zijn hotel in New York vormgeven en zal altijd een man van weinig woorden zijn.
Tweet