null Beeld

Tv-review: 'Het jaaroverzicht live' op VIER

Juicht allen, want Gilles De Coster is na maanden spartelen in de marge voorgoed uit de vergeetput gevist.

elv

Toch wel een opluchting omdat Gilles De Coster - voorheen één van de dragende krachten van 'De Ochtend' op Radio 1 - weg leek te deemsteren, toen-ie als bankzitter bij 'De Kruitfabriek' belandde. Maar alsof het allemaal tot de millimeter berekend was, komt de Rat (Beerschot-supporter, weet u) amper een week na zijn triomf in 'De Slimste Mens Ter Wereld' met z'n eerste volwaardige tv-show op de proppen: 'Het Jaaroverzicht live', waarin elke maandag en donderdag met vier panelleden teruggeblikt wordt op een jaar vol ellende en onnozelheden - maar vooral veel ellende.

En voor u begint te leuteren: 'Het Jaaroverzicht live' is niét live, zoals de titel suggereert. Maakt ook niet uit, aan het opzet verandert er niets: elke aflevering worden er een handvol gebeurtenissen uit eenzelfde maand belicht, waarna het panel (Lieven Scheire, Mark Uytterhoeven, Herman Brusselmans en Rik Torfs) beslist of het item al dan niet thuishoort in het uiteindelijke jaaroverzicht. Simpele formule, weinig baanbrekend, maar 't was wél aardige televisie om ons kortetermijngeheugen (Operatie Patser, een geile Willy Sommers over 'Vijftig Tinten Grijs',...) weer eens grondig op te kuisen.

Starten deden ze in januari, de maand waarin 'veel is gebeurd dat we nog niet wisten'. Net zoals het voor ons nog een raadsel was of Gilles De Coster een volledige show zou kunnen drágen. Het antwoord: ja! En niet alleen omwille van 's mans honingzoete stem of zijn natuurlijke présence, vooral omdat al snel duidelijk werd dat De Coster eerder een kapitein is en geen knecht, zoals dat in 'De Kruitfabriek' nog het geval was. Maar of hij stilaan naar zijn oude vorm groeit? Nog niet, daarvoor was 'Het Jaaroverzicht' bij momenten nog té houterig, en werd er té overhaast door de archieven geploeterd.

Zo werden de 'stemknoppen' (lompe staven, zeg maar) niet eens bij elk item ingezet, en was het enthousiasme van Rik Frons, uh, Torfs geen cadeau voor de schwung van het programma. Vreemd ook, een jaaroverzicht in november, maar aan (goede/slechte - schrap wat niet past) humor dan weer geen gebrek. Herman Brusselmans stond op scherp, Lieven Scheire was amusant, en Mark Uytterhoeven was Mark Uytterhoeven. Onze lachspieren hebben al slechtere tijden gekend, maar misschien staan we gewoon niet cynisch genoeg in het leven - zoals ú, bijvoorbeeld.

Nog een positief punt: de songs van Arctic Monkeys (en Foals aan het eind) die er te horen waren, evenals de fragmenten die wél uitgebreid aan bod kwamen, zoals de befaamde Sabine Moreau die haar gps richting Brussel was gevolgd en in Kroatië eindigde. Het was vaak hinken op twee gedachten, maar we geven 'Het Jaaroverzicht live' toch maar het voordeel van de twijfel. Donderdag een nieuwe afspraak.


Quote

'Binnen zestig jaar zitten we met Britney's in het rusthuis', aldus Lieven Scheire. Mocht u nog op zoek zijn naar een hippe babynaam: Loezer, Succes, Diamanti of Salvation, iemand?


Tweet


Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234