null Beeld

TV-review: 'Het spiegelpaleis' op Eén

Het Spiegelpaleis, de nieuwe dagelijkse quiz op Eén is ondertussen aan zijn derde week toe. Het ideale moment om in te haken, want eventuele kinderziektes zouden intussen van de baan moeten zijn.

Bavo D'Hooghe

Het verdict: een leuk programma om op de achtergrond te laten spelen, maar echt boeien kon het niet. Misschien had het te maken met de setting. Het Spiegelpaleis wordt opgenomen in het Vlaams Parlement. Daar wordt sowieso al veel geleuterd en dat was nu niet anders.

Ere wie ere toekomt: Bruno Wyndaele is een geboren presentator. Hij praat de quiz met het grootste gemak aan elkaar en dat doet hij goed. De intermezzo’s met het publiek neemt zijn assistent Sam De Bruyn voor zijn rekening. De Bruyn is een uitstekend radiomaker, maar biedt in dit programma helaas weinig toegevoegde waarde. Af en toe slaat hij een onbeduidend, doch duidelijk voorbereid praatje met een kandidaat uit het publiek, maar meer doet hij niet. Jammer, want dit jong geweld heeft meer in zijn mars.

De opzet van het programma is om de Vlaming een spiegel voor te houden en zijn ware aard in kaart te brengen. Aha, interessant. Ware het niet dat ze, naarmate de show vordert, hun doel uit het oog verliezen. In de eerste ronde ‘de Enquête’ moeten de kandidaten inschatten wat de gemiddelde Vlaming geantwoord heeft op een maatschappelijke vraag. Een ronde die perfect aansluit bij het concept, maar in de volgende rondes: ‘de fotoronde’, ‘de filmronde’ en de ‘een of ander- ronde’, komen er eigenlijk meer wist-je-datjes aan bod, die wel aspecten van de Vlaamse cultuur belichten, maar niets meer zeggen over het gedrag van die modale Vlaming. Een gemiste kans.

De quiz wordt gespeeld met 106 (!) kandidaten, die worden opgedeeld in groepen met een gemeenschappelijke eigenschap, ze lezen bijvoorbeeld dezelfde krant. Sam De Bruyn zei in een interview een paar weken terug dat de quizkandidaten een mooie doorsnede van Vlaanderen vormen. Wij hebben tot op heden nog geen enkele gekleurde medemens zien zitten. Bovendien zien de kandidaten het allemaal zitten om met hun gezicht op tv te komen, wat ook niet echt representatief is voor de eerder verlegen Vlaming. Laten we de deelnemers thuis niet uit het oog verliezen, want Het Spiegelpaleis is de eerste Eén-quiz die ook thuis volledig live meespeelbaar is op computer, tablet of smartphone. En over die app is de afgelopen weken al veel te doen geweest. De kijkers die thuis meespeelden hebben nog niet anders gedaan dan de sociale media vol gepleurd met hun onvrede over de app. En dus bereiken De Bruyn en Wyndaele alsnog hun doel, want op zo’n momenten toont de Vlaming pas echt zijn ware aard. Het is leuk dat er elke aflevering een ander thema aangesneden wordt: eten, drank, werk en vakantie, geld, en nog veel meer onderwerpen passeren de revue. Thema van deze aflevering: taal. Iedere aflevering is er ook een expert aanwezig die voor de vrolijke noot zorgt in het programma. Deze keer was Herman Brusselmans, die zijn brood verdient met taal, de specialist.

Qua moeilijkheidsgraad zijn de vragen een kolfje naar de hand van Blokken-kijkers. Wie af en toe buitenkomt en de actualiteit volgt, stoot moeiteloos door naar de finale. En daar is helemaal niets meer aan: die heeft eerder iets weg van een potje memory, want voor wie een beetje opgelet heeft tijdens de aflevering, en niet in een koor zingt dat De Betties heet, is dit kinderspel.

Drie kwartier later hebben we dus geleerd dat ‘Muijenaks’ poedelnaakt betekent in het Geels, ‘Oechel’ het Leuvense woord is voor struik en dat het Engelse woord ‘Yankee’ een verbasterd woord is voor Jan Kees. Leuke weetjes om de volgende dag aan de koffieautomaat te vertellen, maar we hadden misschien beter een goed boek gelezen, of ook niet.

Het Spiegelpaleis stoort niet, maar boeit evenmin. De makers deden moeite om innovatief te zijn en dat kan je op zijn minst nobel noemen, maar het programma vervangt Café Corsari, en dat zijn grote schoenen om te vullen. De kijkers blijven op hun honger zitten en dan is de verleiding om naar VIER te zappen groot. Conclusie: als je op zoek gaat naar de gemiddelde Vlaming kom je uit bij een gemiddelde show.

undefined


Quote

'Schalulleke is het Brusselse woord voor pijpajuin en Schakutteke voor befajuin.' Herman Brusselmans zijn vrije interpretatie van de Suske en Wiske albums spreekt tot de verbeelding.

undefined


Tweet

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234