null Beeld

Tv-review: 'Het zijn net mensen' op VIER

Juicht! De crisis is voorbij! Iedereen geeft weer centen uit en gaat uit alsof het de roaring twenties waren! Geen ziel meer die zaterdagavond nog noodgedwongen voor televisie doorbrengt!

Tom Raes

Of zo werd vast wel beweerd in de kantoren van VIER op de maandagochtend dat er gebrainstormd moest worden voor 'Het zijn net mensen', het spelprogramma dat de zender al zo'n twee weken op uw beeldbuis neerpoot op zaterdagavond. Vast nog zegedronken door de briefjes van honderd die John Porter vanuit een luchtballon naar beneden had gestrooid over de VIER-kantoren, bedacht vast iemand dat er toch geen mens meer is die z'n weekends níét doorbrengt op restaurant — dus waarom nog moeite doen? 'Jongens, we hebben weer eens een panelprogramma te vullen. Joyce, kijk jij even in de lijst met deelnemers van 'De slimste mens' wie we deze keer kunnen hergebruiken? Gert Verhulst en Marc-Marie Huijbregts? Ideaal! En draai voor de rest nog eens aan het rad met VIER- en VIJF-gezichten, als je wil. Niet te hard alsjeblieft, de reparateur zei dat er al behoorlijk wat sleet op zit. Wie? Karen Damen, Evy Gruyaert en Philippe Geubels? De Geubels heeft zijn wekelijkse kappersafspraak op zaterdag, draai nog eens. Wie nu? Jani Kazaltzis? Perfect!'

En zo zitten we dus weer naar een keitof panelprogramma met jolige BV's te gapen - buiten Huijbregts dan, die samen met het format vanuit Nederland is afgezakt. Nu is 'het leuke panelprogramma' een genre dat we in het verleden al zo vaak tegen de smoel gekletst kregen, dat we zelfs de moed niet meer vinden om het hier nóg een keertje op de korrel te nemen. Neem er dus gerust nog eens onze besprekingen bij van 'Bloot en speren', 'We're Going to Ibiza', of - als u echt van zelfkastijding houdt - 'Normale mensen'. Wie lang genoeg teruggaat, zal trouwens merken dat de eerste recensies van panelprogramma's met BV's al dateren uit de tijd dat meningen nog in stenen tafelen werden gebeiteld.

Pro forma dan maar: de kandidaten van 'Het zijn net mensen' krijgen vragen voorgeschoteld over het dierenrijk, wat leidt tot vraagstukken als 'Van welk dier komt dit geluid?', 'Welk van de twee dieren bestaat niet?', en een spel waarbij cavia's onder de namen van BV's het juiste hokje in moesten rennen — wat guitige kreten opleverde als: 'Justine Henin heeft voor het juiste gat gekozen!' Want alles wat ook maar een béétje naar een dubbele betekenis neigt, werkt in een panelprogramma als 'Het zijn net mensen' als een rode lap op een stier. Zo werd er gretig in een plooi gelegen toen Gruyaert herinneringen opdiepte aan de vogel van haar grootvader - haha! - en moest er ei zo na zuurstof aangerukt worden toen Gert Verhulst het had over een zeeleeuw die - hoho! - sneeuw in z'n hol had. Naar verluidt was er vorige week lol te beleven toen Gert aan Karen vroeg of zij soms een kale poes wist te waarderen. Boffen dat we vorige week niet gekeken hebben, we hadden gelijk naar een nieuwe televisie kunnen gaan zoeken - én een plank om dat gebroken raam in onze huiskamer mee te dichten.

Wél leuk: de teller in beeld die aangeeft hoeveel mensen thuis het juiste antwoord op een vraag geraden hadden. Niet dat we zo competitief hebben zitten meespelen, maar je kreeg zo wél het gevoel dat je er als kijker niet alleen voor stond - gedeelde smart is halve smart. Misschien nog een goed idee voor de volgende afleveringen: zo'n timer in beeld, die VIER al gebruikt om aan te geven hoelang een reclameblok nog duurt. Gedwee aftellen, met de troostende boodschap over een weggegooide zaterdagavond: 'Ja, we weten dat dit niet leuk is. Nog éven doorbijten.'

Voor het geld moet Gert Verhulst het niet doen. Wat zijn motivatie dan wel is om 'Het zijn net mensen' voor te zitten? Onze gok: aan de toon te horen waarop hij het presenteert, zit hij nu al te oefenen voor zijn volgende reeks kerstshows. Slim gezien, dat wel.


Quote

'Zeg, jouw ex mag altijd beginnen. Waarom is dat?' - Marc-Marie Huijbregts stelt de échte vragen


Tweet

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234