null Beeld

TV-review: House M.D. (2BE, zondag, 21.40 u)

Humo bekijkt voor u het nieuwe tv-seizoen, zo hoeft u dat niet meer te doen. Of misschien wel? Deze keer voor u besproken: 'House M.D.' op 2BE.

Nicolas Quaghebeur


Concept

C.S.I in het ziekenhuis

Met

Hugh Laurie, Lisa Edelstein, Robert Sean Leonard e.a.

Review

'Na een jarenlang verbaal steekspel (en honderden gratuite opmerkingen over haar derrière) vielen House en zijn baas, Dr. Lisa Cuddy, elkaar op het einde van het vorige seizoen eindelijk in de armen.'

Zo stond het in ons lijfblad te lezen, bij de aankondiging van het zevende seizoen van 'House M.D.'. We donderden bijna van het toilet: het is een ongeschreven televisiewet dat de hoofdpersonages van een langlopende serie elkaar onder geen beding tegen de chambrant mogen duwen.

Zij moeten zich te allen tijde gedragen als sportlui daags voor de wedstrijd, en wel om krek dezelfde reden: we zouden ze niet te eten willen geven, de series die kramp in de kuiten kregen nadat de scenaristen toegaven aan de wens van de kijker om hun helden 's morgens samen te zien opstaan.

Stel, bij wijze van voorbeeld, dat Bumba en Bumablu op een gegeven moment de degens zouden kruisen: wat rest uw peuter dan nog om naar uit te kijken?

House M.D. is natuurlijk niet de eerste de beste reeks. We hebben het al tot vervelens toe herhaald: een serie - ook een sitcom, daarover een andere keer meer - staat of valt met de sterkte van haar nevenpersonages, en in de steriele gangen van het Princeton-Plainsboro Teaching Hospital is geen gebrek aan waardige sparringpartners.

Ze drukken zich uitsluitend uitdrukken in snappy oneliners en bliksemsnelle riposten. En, ook niet onbelangrijk: de reeks werd indertijd bij Fox gesleten met de pitch 'C.S.I in het ziekenhuis'.

De koortsige zoektocht naar de mysterieuze ziekte van een stervende patiënt geeft elke aflevering een spanningsboog mee die we in pakweg 'Medisch Centrum West' moesten ontberen.

Voor 'Now What?', de eerste aflevering van het nieuwe seizoen, werd die succesformule opzij geschoven. Het resultaat was er ook naar: de titel bleek evenveel op de scenaristen als op hun protagonisten te slaan.

In episode twee - we kregen er twee van die goeierds van 2BE - kwam de donkere kwaliteit gelukkig bovendrijven. De dialogen herwonnen hun ritme, patiënten en dokters werden als vanouds voor onmogelijke dilemma's geplaatst, en een verliefde House bleek zo mogelijk nog minder te harden dan normaal.

Toch kijken wij nu al uit naar zijn breuk met Cuddy, en de bijhorende verwijten, depressies en verslavingen. Heartbreak is een goudmijn: ook dat is een televisiewet.

'House M.D.' blijft tot nader order, naast de Champions League (voor de niet-junkie: vanaf de kwartfinales) en de occasionele, nog niet helemáál uitgewoonde blockbuster, de meest valabele reden om van tijd tot tijd op 2BE af te stemmen.

Quote

'That's very generous. When you were thirty.' - House, tegen een tachtigjarige die hem wil omkopen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234