null Beeld

Tv-review: 'Ik wil ook een lief' op Vier

Toen ze bij 'Ik wil ook een lief' naar de slager gingen om een plakje tederheid en de goede man vroeg, 'Mag dat ook ietske meer zijn?', was het antwoord een oorverdovend 'ja'. Knuffeltelevisie, dit.

vvp

'Ik wil ook een lief' volgde de lotgevallen van drie mensen met een beperking vlak voor en na hun eerste stappen in de wereld van de versierkunsten. Eveline heeft het Kippel-Webersyndroom, waardoor ze meer bloedvaten heeft in één kant van haar lichaam, en sneller verward raakt; Thomas - de zelfverklaarde 'onhandigste lover van het Waasland' - heeft het syndroom van Morquio, dat hem een kleine gestalte gaf en problemen opleverede bij de groei van zijn botten en gewrichten; en Frank tot slot, heeft friedreichataxie, waardoor hij niet meer kan stappen en ook zijn spraak achteruitgaat. Kenmerken echter hen alle drie: een bovengemiddelde hang naar liefde en - we moeten daar niet flauw over doen - een broek vol goesting.

Via datingsite dottie.be (speciaal voor andersvaliden) zochten ze hun eerste date uit, filosofeerden ze over de liefde, en strooiden ze gouden quotes in het rond. 'Toch raar hé, zo aan iemand zijn lippen gaan voelen?' vroeg Eveline zich terecht af. Of Frank, over koken: 'Alskik dat potje drie keer laat vallen, is de zin over.' Die laatste was er over de jaren heen trouwens expert in geworden zijn eigen handicap op onnavolgbaar droogkomische wijze te relativeren. Waarom hij geen lief in een rolstoel wil: 'Mijn vorige vrienden zat in een rolstoel. Dat duurde een kwartier voor wij allebei in de auto zaten. Te veel werk!' Geen zelfbeklag in 'Ik wil ook een lief', en ook geen voyeurisme.

Goeie beslissing: er is hier geen presentatrice die aan de kandidaten komt vragen hoe ze zich voelen, geen dagboekkamer, geen verborgen microfoons, geen bedrog. De kandidaten worden in hun waarde gelaten en - geheel zoals dat hoort - voorgesteld als mensen, niet als gehandicapten. Wanneer er dan toch fragmentjes tussen zitten die ongemakkelijk zijn om te bekijken, dan is dat omdat ze voor iederéén ongemakkelijk zijn: die aanloop naar een eerste kus tussen Eveline en haar beau Bart moet zowat het gênantste televisiemoment sinds 'Albert II' zijn, maar onze eerste kus was ongetwijfeld nog veel erger.

De mooiste momenten uit 'Ik wil ook een lief' kwamen voort uit zulke banale situaties. Hoe Eveline met haar moeder fantaseert over een eerste gesprek met een jonkheer: aandoenlijk! Hoe Thomas minutenlang voor zijn telefoon zit, op van de zenuwen omdat hij zijn date voor het eerst moet bellen: herkenbaar! Hoe Frank uitlegt waarom het niet is gelukt met de mogelijke vrouw van zijn leven - 'Ik ben afgewezen door iemand die gehandicapt is omdat ik te neig gehandicapt ben': hartverscheurend. Overigens, dat eerste gesprek van Eveline met iemand van het mannelijke geslacht ging over aardappelpuree. Ergens is dat toch mooi?

Enig minpuntje: die godgeklaagde romantische muziek - tunetjes die voor het laatst werden aangewend in Colombiaanse telenovela's - die alle scènes moesten onderschrijven. Die dreigden de magie die voortsproot uit alledaagse momenten weg te nemen en deden afbreuk aan scènes, eerder dan er iets aan toe te voegen. Vergelijk het met 'Hasta la vista', de film waarop het concept van 'Ik wil ook een lief' stiekempjes gebaseerd is: als Geoffrey Enthoven daar iets minder had vertrouwd op manipulatieve emotrucjes (huilbuien, roepmonologen, schattige zusjes) en iets meer op de intrinsieke kracht van zijn scènes, was die film ook (nog) sterker geweest.

Muggengezift! 'Eén van de beste dingen die ik ooit ondernomen heb in mijn leven, is om hieraan te beginnen,' concludeerde Thomas na date nummer één. Wat kan je daar nog aan toevoegen? 'Ik wil ook een lief' was mooie, oprechte televisie.


Quote

'Liefde is een lolly: Ik wil gewoon wat andere mensen ook hebben, zoals een kleine van vijf.' Thomas bewijst dat hij een diploma filosofie heeft.


Tweet

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234