null Beeld

TV-review: Jailhouse Girls (Canvas, maandag 11 april, 23.00)

Humo bekijkt voor u het nieuwe tv-seizoen, zo hoeft u dat niet meer te doen. Of misschien wél? Deze keer voor u besproken: 'Jailhouse Girls' op Canvas.

Katrien Depecker

Concept

Het reilen en zeilen in de grootste vrouwengevangenis van Europa.

Met

Vrouwen die wij anders liever niet zien.

Wat wij ervan vonden

In een ver verleden hebben we wel eens een aflevering van 'Bad Girls' gezien, maar die dramareeks vervalt in het niets bij de maar al waargebeurde taferelen die zich dagelijks in Holloway Prison afspelen. De makers spaarden ons niet: in de eerste minuten kregen we meteen een beeld van Kirstin door de maag gespietst, een vrouw die haar onderarmen leek te gebruiken als gevangeniskalender - ze kerfde er het aantal dagen van haar verblijf in.

Kirstin was geen uitzondering. In Holloway verblijven zo'n vijfhonderd vrouwen: het overgrote deel is misbruikt en kampt daardoor met ernstige geestelijke problemen. Hun verhalen waren al even triest als de kamers waarin ze verbleven. De achttienjarige Chloe was een oude bekende van Holloway; deze keer was ze opgenomen omdat ze een bed & breakfast kort en klein had geslagen. Ze zei lacherig: 'Een eigen kamer, drie maaltijden per dag, een kapper en een zwembad: waarom zou ik hier niet willen zijn?' Toen ze te horen kreeg dat haar celstraf er bijna opzat, sloeg ze uit onmacht een cipier: ze wilde niet terug naar de buitenwereld, want daar wachtte niemand op haar. Haar strafblad stond een eigen woning in de weg, en dus zorgde het personeel voor een tent. 'Is het niet vreselijk dat dit tegenwoordig nog kan?', vroeg er eentje. De vraag stellen was ze beantwoorden. De wachters zagen haar vertrek met lede ogen aan: 'Ze zal een ander misdrijf plegen om terug te mogen komen.'

Ook May had opzettelijk een misdrijf begaan om in Holloway te worden opgenomen, zij het om een andere reden: ze wilde afkicken. De gevangenis staat bekend om zijn succesvolle drugsbehandeling en May was de lange wachtlijsten bij de ontwenningsklinieken beu. Ze had warempel succes: de voice-over wist ons te vertellen dat ze erin geslaagd was clean te blijven. Even voelden we de hoop opflakkeren, maar Nicola drukte die hardhandig de kop in. Nicola, wier tanden jaren van harddruggebruik verraadden, had de ontwenningskuur al vijf keer doorlopen, maar raakte maar niet van het spul af. Nog geen halfuur na haar vrijlating had ze haar detentievergoeding al opgesoupeerd aan verdovende middelen. Dertig uur later zat ze weer in Holloway.

Nee, vrolijk was ze niet, de eerste aflevering van 'Jailhouse Girls'. Pakkend? Des te meer. Nog dit: de cipiers die zich dag en nacht inzetten voor de gedetineerden, verdienen een standbeeld.

Quote

'Het is mijn manier om te zeggen: 'Vergeet me niet, ik ben hier.'' - Chloe, gevraagd naar de reden van haar zelfmoordpogingen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234