null Beeld

Tv-review: 'Karakters' op Canvas

Of ik een programma over sportpersoonlijkheden wilde reviewen. Met sportgek Ben Crabbé als interviewer. Wisten zij veel dat ik evenveel met sport heb als Johan Boskamp met articuleren.

Enfin, ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik erom stond te springen. Nu, na de eerste aflevering met diezelfde Boskamp als brandpunt, zou ik de waarheid oneer aandoen als ik zou beweren dat ik er niet bijzonder graag naar gekeken heb.

Soms hoeft een tv-format niet flitsend te zijn of ingenieus in elkaar te zitten. Soms kan zo’n format ook wars van alle tirlantijntjes toptelevisie opleveren. Bij 'Karakters' is het format heel simpel: zet twee mensen samen, laat ze een gesprek aangaan, laat ze desnoods eens op hun teenslippers rond het zwembad wandelen en registreer het hele gebeuren. Er is uiteraard méér aan dan dat, alle factoren moeten natuurlijk goed zitten. En dan hebben we het niet over het weer op Lloret de Mar, waar Boskamp met zijn vier kleinzonen een paar weken van een all-inresort genoot en waar het interview doorging.

Om te beginnen moet je onderwerp boeiend genoeg zijn om het een klein uurtje op zichzelf te kunnen rooien. Er zaten wel een paar oude foto’s en archiefbeelden in die het gesprek ondersteunden, maar die waren als de accessoires die een onberispelijk plunje de finale eindtoets geven. Het werd al snel duidelijk dat Boskamp méér is dan de karikaturale brulaap waarvoor hij wel eens moet doorgaan. En Boskamp vertelde, van zijn jeugd (‘je moest overeind blijven, anders werd je opgepeuzeld’) over zijn eerste grote liefde, later zijn vrouw (‘Jenny was een dag of drie slimmer’), en zijn carrière als sterkhouder bij RWDM (‘Al die spelers dachten: wat is dat voor een mafkees?’). En hij vertelde op zo’n manier dat je niet anders kon dan gebiologeerd blijven kijken.

De bijdragen van Michel Verschueren, Marc Degryse en zoon Tom Boskamp zetten Boskamp seniors recht voor de raapheid nog extra in de verf. Zo is ie niet te beroerd om ‘Mister Michel’ tegen te spreken: ‘In het begin was het fantastisch, maar toen krgen we ruzie.’, terwijl Michel het bij “Nee, ruzie hebben we nooit gehad!” hield. Mooi daarbij is dat het totaalpakket dat Boskamp is, nog geen minuut later wel toegeeft dat Mister Michel zijn tijd toen ver vooruit was. Wie dacht dat Boskamp een ongenuanceerde praatjesmaker was, zal zijn mening na ‘Karakters’ toch moeten bijstellen. Idem voor wie dacht dat hij een ongevoelige klootzak was (zie ‘quote’).

Zonder de draak te willen steken met ’s mans gestalte: de verdienste van Ben Crabbé mag hierbij niet over het hoofd gezien worden. Crabbé is geen slechte interviewer: hij toont met zijn vragen dat hij niet louter geïnteresseerd is in de sportman die Boskamp was, maar ook in de mens die hij nog steeds is. Je ziet en hoort Crabbé’s respect voor zijn interviewee en de oprechte bezorgdheid om de gezondheid van dit ‘schoffie’ uit Rotterdam is haast aandoenlijk. Het mocht niet baten, als het op eten en bewegen aankomt heeft Boskamp inmiddels 'het karakter van een tuinslang'. Zijn woorden.

Als je 55 minuten lang iemand zonder uitgesproken voetbalinteresse kan blijven boeien, dan heb je een interessant programma gemaakt. En als je met een paar simpele vragen de mens achter het voetbalicoon kan blootleggen, dan heb je ook een mooi programma gemaakt.


Quote

‘Dat voetbal geen kloten voorstelt. Helemaal niks. Maar écht helemaal niks.’ Boskamp op de vraag of hij iets van zijn vrouw geleerd heeft. Jenny, sinds zijn veertiende aan zijn zijde, stierf in 2001 aan kanker.


Tweet

Het introgesprekje dat Frank Raes probeerde te voeren met Boskamp in 'Extratime', meteen na 'Karakters', was van een pijnlijke krampachtigheid. De simpele, natuurlijke schoonheid van laatstgenoemde werd hierdoor nog eens extra in de verf gezet.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234