null Beeld

Tv-review: 'Kinderkopkes' op Eén

Het ex-K3meisje Kristel Verbeke roert sinds gisteren op Eén in onschuldige kinderzieltjes. Als de rosse van K3 haar eigen programma krijgt, dan heeft de zwarte daar ook recht op, moet het aan gindse redactietafel hebben geklonken. Die zwarte drukt zich immers niet uit een variant van het Antwerps die arme vogeltjes steendood uit bomen doet vallen. Welaan dan.

rm

Kristel Van K3 ging voor de eerste aflevering op bezoek bij Emma (12), die ruim twee jaar geleden haar papa verloor bij een tragisch auto-ongeval. Verblind door de zon had hij een bocht gemist en was daarbij onzacht met een boom in aanraking gekomen. Agenten kwamen dat bij Emma thuis vertellen, vlak voor ze naar de paardrijles zou vertrekken. Emma, als negenjarige nog in de waan dat ‘verongelukt’ betekent dat je zwaar gewond in een ziekenhuis ligt, ging na de droeve mare alsnog paardrijden. Het beste wat ze kon doen, meer dan waarschijnlijk.

Emma, ofschoon door een gruwelijk malheur veel sneller het harde leven ingesnokt dan strikt noodzakelijk voor een kind van haar jaren, bleek een verrassend onverrassende twaalfjarige. Ze doet aan turnen en leert een cello te bespelen. Ze rijdt nog steeds paard, op het dier dat ze pas had gekregen in de laatste weken dat haar papa nog leefde. Hetzelfde paard waaraan ze sinds die noodlottige dag al haar zieleroerselen toevertrouwde, haar steun en toeverlaat, haar hoogstpersoonlijke Dirk De Wachter op hoeven. Hij deed zijn werk meer dan naar behoren.

Onder die onverrassendheid van Emma zijn de diepten van haar verdriet vast een stuk duizelingwekkender dan het meisje bereid was te demonstreren aan Kristel Van K3. Het ex-kinderidool deed nochtans haar gloeiende best om te koteren in dat kinderzieltje. We verdenken er minstens één programmamedewerker van spijt te hebben dat er geen traantjes vloeiden.

Tussen haar gesprekken met Emma door bracht Kristel Van K3 véél tijd in haar auto door. Dat hoort zo bij mensen die het druk druk druk hebben. Terwijl Kristel chauffeerde was het Porsche-logo op het stuur - noblesse oblige – niet te missen. Die luxekoetsen zijn goddank uitgerust met een degelijk bluetoothsysteem, langswaar het handig bellen was met haar halve familie- en kennissenkring. Die Dirk De Wachters van de Aldi haalden uit hun allereigenste bron van droefenis emmerladingen clichés naarboven – het leven gaat voort! - die Emma tot zalving dienden te strekken. Emma, volwassen als een kind van twaalf kan zijn, gaf even later te kennen dat ze adviezen van anderen doorgaans onmiddellijk verticaal klasseert. Dat kind gaat het nog ver brengen.

Kinderkopkes, ofte kasseien in het Schoon Vlaams, zijn vooral te vinden bezijden weiden en velden waar de koeien gemoedelijk staan te grazen in dit vlakke land. Maar erover rijden is hotsen en botsen en zo zaten wij tijdens dit programma ook voor de tv: voor geen meter op ons gemak. Het opzet van 'Kinderkopkes' is vast nobel, en de taboes sneuvelen dezer dagen harder dan geallieerden op Normandische stranden, maar Emma lijkt ons vooral nood te hebben aan familiale warmte en een goed gesprek met haar paard, en niet zo zeer aan een nieuwsgierig ex-kinderidool en een paar honderdduizend kijkers. En misschien ligt het aan ons, maar als je een programma maakt over een meisje dat haar vader verloor in een auto-ongeval, moet je dan de helft van dat programma in een auto filmen?

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234