null Beeld

Tv-review: 'Komen eten' op Vier

Er zit een simpele formule achter de keuze van de makers om het nieuwe 'Komen eten'-seizoen van start te laten gaan met een keur aan Vlaamse WAG's: blondjes + alcohol + voetbal = €€€. Klinkt als een niet te kloppen combinatie, maar wat blijkt: qua saaiheid kon deze aflevering bijna tippen aan de kortstondige reboot van het programma die Vier vorig jaar op ons losliet. Bijna!

vvp

Vlaamse, spontaan met het adjectief ‘blond’ beplakte voetbalvrouwen: ze passen als frequent mikpunt van spot perfect in het format van 'Komen eten'. Kwamen opdraven: Annelien Coorevits (van Anderlecht-verdediger Olivier Deschacht), Liese Vanormelingen (van Genk-middenvelder Jordy Croux), Eveline Hoste (van ex-voetballer Bjorn De Wilde) en gastvrouw Stephanie De Buysser (van Genk-middenvelder Thomas Buffel). Beetje vreemde beslissing van de dames om net dit programma uit te kiezen om hun imago van cententellers en societywichten op te poetsen, maar goed: niemand die ooit een 'Komen eten'-kandidaat beticht heeft van een gevoel voor weldoordachte zelfpromotie.

Over voetbal zou het niet gaan, zoveel was meteen duidelijk: 'What happens in voetbal, stays in voetbal,' werd ons in de oren geknoopt, al zijn we nog altijd niet zeker wat we daarmee nu precies moeten. Wij dachten onwillekeurig aan 'Don't Ask, Don't Tell'. Maar goed: het ging dus over de vrouwen achter de voetballers, want 'achter elke sterke voetballer, staat een nog sterkere vrouw'. De dames zouden laten zien - en beklemtoonden dat in zowat tweeduizend voice-overzinnetjes - dat het leven van een voetbalvrouw écht niet zo makkelijk is als de mensen schijnen te denken. 'Wij kunnen niet altijd naar jetsetfeestjes gaan, hè.' Ha neen.

'Mensen denken snel dat wij een privéchef-kok in huis hebben, maar wij koken gewoon zelf. Wij zijn net als de gemiddelde huisvrouw.' Wie voor de sappige verhalen kwam, was eraan voor de moeite. Kwamen nog het dichtst in de buurt van een anekdote die naam waardig: Ollie Deschacht eet al eens graag een frietje ('nu niet twee dagen voor de match, hè!'), en uit de aflevering bleek ook dat de meeste voetballers mamaskindjes zijn, die van zodra ze het ouderlijk huis uit zijn moeten worden heropgevoed door hun eega. Al bleek dat allemaal wel mee te vallen. (Liese: ''t Is nu niet dat hij zal kuisen of koken, maar alles een beetje ordelijk houden en misschien eens stofzuigen moet toch lukken?')

Op den duur werden de pogingen van de huisvrouwen om hun levensstijl minder glamoureus voor te stellen dan de gemiddelde mens zich voorstelt ronduit komisch. Waar wij herhaaldelijk op werden gewezen, bijvoorbeeld: voetballers hebben geen weekend en dan is een sociaal leven moeilijk. Op een weekdag zijn ze in de vroege namiddag wel terug thuis, maar wie heeft er dan tijd? Niemand met een sociaal leven, alvast. Gelukkig is er nog de zalvende wetenschap dat hun bestaan een kentering kent op de leeftijd van 35, denken we dan, wanneer die voetvegen van de westerse consumptiemaatschappij eindelijk met pensioen kunnen.

Niks tegen de vier dames: dom kwamen ze niet over en dat ze soms op de zenuwen werkten, lag minder aan hen en meer aan een overnadrukkelijke montage, nog eens in de hand gewerkt door sterk naar de voorgrond gemixte, evidente popdeuntjes (‘Get Lucky’, zucht) en Iwein Segers' voice-over, die bijna teleurgesteld klonk omdat hij zo weinig had om ironisch over te doen. Afijn, over voetbal leerden we niks bij, de dames leken goed overeen te komen en alle kattige achterklap bleef achterwege: ‘t zou tot de aanbeveling strekken, moest het niet zo’n bloedeloze reality opleveren. Wij kunnen amper wachten tot ‘Komen eten’ terug zijn kolerieke West-Vlamingen bovenhaalt.


Quote

'Ja, maar het is kunst, hè. Echt een uniek stuk.' Stephanie showt het kristallen skelet dat ze ooit voor haar Thomas Buffel kocht, en stelt ons meteen gerust dat ze niet met een rekwisiet uit 'Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull' is gaan lopen.


Tweet

Met permissie, maar zo'n coiffure legt zichzelf niet in de plooi, hè?

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234