null Beeld

Tv-review: 'Land in de kering' op Canvas

Meer dan een halve eeuw aan televisiefragmenten liggen gestockeerd in de archieven van onze staatszender. Omdat die kilometers waardevolle pellicule niet alleen voor dolkomische doeleinden gebruikt hoeven te worden (herinnert u zich 'De leukste eeuw' nog?), komt Canvas met een reeks op de proppen die volledig is opgetrokken uit archiefbeelden én –geluid.

De negendelige reeks focust elke week op een ingrijpende maatschappelijke veranderingen die ons land in de tweede helft van de 20ste eeuw heeft ondergaan. In de eerste aflevering kregen we te zien hoe ons wegennet van 28 km in 1950 evolueerde naar maar liefst 1800 km in 2000. Ene Gustave Willems van Openbare Werken bleek eind jaren 50 dus over visionaire gaven te beschikken wanneer hij met dramatische stem verkondigde dat er ‘over 20 jaar geen 1000 maar zeker 1600 km extra autowegen nodig zullen zijn’.

Een heldere montage loodste ons doorheen vijf decennia aan meerjarige bouwplannen, onbehouwen ingenieurs en feestelijke inwijdingen van tal van belangrijke verkeersaders. Ondertussen legden oude commentaarstemmen ons uit hoe er in de jaren 60 wel 100 km weg per jaar werd aangelegd om dreigende mobiliteitsinfarcten te vermijden.

Die originele, vaak ietwat nasale, stemmen zijn trouwens één van de sterktes van ‘Land in de kering’. Door commentaar die toen ook daadwerkelijk geleverd werd over de beelden heen te monteren, vermijden de makers immers om te vervallen in een te belerende of beoordelende toon. Of nog erger: een geforceerde komische noot. Nee, daar zorgden de oude vibrerende stemmen zelf wel voor.

Als waren ze zo weggelopen uit ‘Het gesproken dagblad’ van het ter zielen gegane ‘Man bijt hond’, zo ontwapenend grappig konden ze de, tevens fraaie beelden, van commentaar voorzien. Een voorbeeld zegt u? Toen, blijkbaar gelijktijdig met de kleuren-tv, in de jaren 70 het protest tegen de ‘verbetonnisering’ van het landschap ontstond, beschreef een journalist de collectieve wegenwaanzin als volgt: ‘Die wegenbouwers jongleerden met beton als een Spaanse kok met olijfolie’. Zo mooi komen ze niet al te vaak meer.

Stel dat het dan toch niks wordt met die zomer, dan kunt u de komende weken op dinsdag alvast op Canvas terecht voor een klein halfuurtje onderhoudende én leerrijke verstrooiing. De zomer zal voorbij zijn voor u het goed en wel beseft.


Quote

“De mensen begrijpen werkelijk niet dat men op dit ogenblik nog zit te discussiëren of het een brug of een tunnel moet zijn in Antwerpen.” ‘De mensen’, dat zijn de automobilisten die haast dagelijks in de file staan om van Linkeroever tot in Antwerpen te geraken en omgekeerd. We schrijven 1965. Of hoe de geschiedenis zich sneller herhaalt dan je ‘Oosterweelverbinding’ kan zeggen.


Tweet

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234