null Beeld

Tv-review: 'Lijst Debecker' op Canvas

Over de titel van de nieuwe quiz op Canvas zullen we kort zijn: ‘Lijst Debecker’ is de ongelukkigste woordspeling sinds meneer en mevrouw Uyttebroeck op het onzalige idee kwamen hun zoon Piet te noemen.

mke

Terwijl een toepasselijker titel toch voor het grijpen lag: ‘Per seconde wijzer 2.0’. Voor kids die jonger zijn dan ondergeschrevene (dat worden er helaas steeds meer) en het bij die titel in Keulen horen donderen: ‘Per seconde wijzer’ was een quiz die wekelijks op Canvas liep, toen iedereen nog moest wennen aan die nieuwe naam voor TV2. Quizmasters met dienst waren eminente, bebrilde heren als Herman Van Molle en Jo Van Damme. In een kleine studio zonder publiek ondervroegen ze telkens één kandidaat over geschiedenis, kunst en wetenschap. In onze herinnering hing in die studio de geur van kruidige pijptabak, lederen fauteuils en mottenballen. De analoge klok die de tijd van die de kandidaten aangaf, tikte met een doffe, zware slag. ‘Per seconde wijzer’ was, kortom, een quiz met een zekere standing.

‘Lijst Debecker’ is bij nader inzien niet meer dan de wedergeboorte van dat intellectuele onderonsje. Opnieuw wordt er gegoocheld met jokers, moeten de kandidaten het aantal juiste antwoorden op voorhand inschatten en horen we de seconden dreigend wegtikken. Al klinkt die klok in ‘Lijst Debecker’ wel een pak cleaner en digitaler. En lag het tempo in ‘Per seconde wijzer’ per definitie laag, dan holt zijn jeugdige opvolger in een ijltempo voorbij. Op zich geen probleem, wij hebben graag dat zo’n quiz goed vooruitgaat. Maar de vragen in ‘Lijst Debecker’ werden in zo’n rotvaart afgehandeld, dat we er - nog suf van de werkdag - naar zaten te kijken als koeien naar een passerende trein.

Wel goed: MNM-stem Karolien Debecker, die de mannelijke hegemonie onder de ‘Per seconde wijzer’-presentatoren met succes doorbreekt. Ogen die de camera graag opzoeken, een fluwelen stem en genoeg spontaniteit om de quiz van een smoel te voorzien. Schattig ook hoe ze de kandidaten vol vuur aanmoedigde (‘Je bent goed bezig, wees maar wat zelfverzekerder!’). Schattig, maar soms ook dubieus, bijvoorbeeld toen ze die ene kandidaat toevertrouwde dat ze het ‘op dat tempo graag had’. We vermoeden dat ze het wel degelijk over de quiz had.


Quote

‘Fuck.’ De 21-jarige kandidaat Dries, na een mindere ronde. Bij Herman Van Molle zou het niet waar geweest zijn.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234