null Beeld

TV-review: 'Magazinski' op OP12

Krijgt de prijs voor nieuw programma dat de laatste weken het beste onder de radar wist door te vliegen: Magazinski. Krijgt meteen ook de prijs voor meest frisse jongerenprogramma dit tv-seizoen: Magazinski.

Tom Raes

Concept?

Jongerenmagazine

Wanneer is de volgende aflevering?

Op12, 20.00u, maandag

Deze aflevering wordt herhaald op vrijdag 5 oktober om 22.25u, op Canvas.

Wie aan geesten als Henk Ryckaert en Hugo Mathyssen vraagt een jongerenmagazine in elkaar te flansen, moet achteraf niet komen klagen als het resultaat niet het zoveelste zoethoudertje voor kinderen is. Magazinski is, zo merkten we al vanaf de eerste minuut, niet iets waarvoor je je kleine krengen parkeert als je ze eens vijf minuten stil wilt houden. Integendeel, het is gemaakt op maat van – hou je vast - de jeugd van tegenwoordig: modern, mondig en vaak beter ingelicht dan hun ouders wanneer het over dingen als seks gaat.

De opzet is te vergelijken met die van grotere broers Man bijt hond en Iedereen beroemd!, maar dan gesneden op maat van de kleine man: reportages over jongeren met verhalen en terugkerende rubrieken. Magazinski wil echter het liefst zo weinig mogelijk serieus genomen worden, waardoor het net begint te blinken. Het draagt de stempel van zijn makers, en die weten dat je jongeren van vandaag niet meer vertelt wat te doen.

Onze favoriet maandag, en tevens bewijs van dat het allemaal zo ernstig niet hoeft, was de rubriek van een zekere Dina Van Daele: een huismoeder die op tragische wijze en tegen beter weten in jongeren advies probeert te geven. ‘Hoe moet je pijpen’, klonk de Joepie-achtige vraag die ze probeerde te antwoorden. Een chaotische demonstratie met de cameraman en een niet geheel vrijwillig meewerkende assistente volgde. We herkenden er de branie van Mathyssen in, er klonk namelijk wat van Het Peulengaleis in door. Een echo die wij persoonlijk altijd graag horen galmen.

Pijpbeurten om acht uur ’s avonds in een jongerenprogramma: soms hélpt het als je programma uitgezonden wordt op een vergeten zender. Ook de moraalridders weten Op12 namelijk nog niet liggen.

Het avontuur van Felix en Arthur, twee 19-jarigen die van New York naar LA trekken, moet het dan weer hebben van de ‘jongens onder elkaar’-sfeer: een gevoel dat, zo bleek, gewoon het beste ontstaat door ook effectief wat jongens bij elkaar te zetten. De twee haalden het soort ongein uit waar je alleen mee weg komt als je jonger bent dan twintig, en die net het mooiste wordt om naar te kijken als je ouder bent dan twintig.

‘Het spelletje van Jonas’, een rubriek met verborgen camera, was dan weer zo onnozel dat we er toch van begonnen te lachen. De Jonas in kwestie moest toevallige voorbijgangers drie minuten lang binnen twee lijnen op de grond houden. Kwajongensstreken, maar inventief genoeg om leuk te zijn.

Zelf zijn we het doelpubliek wellicht al een tijdje ontgroeid, maar toch hebben we ons geamuseerd. Dat komt omdat Magazinski jongeren niet betuttelt. Het erkent ze als kleine, weliswaar merkwaardige, wezens die óók kunnen lachen. Handjes kussen, kinderen: wij moesten het in onze tijd stellen met ‘Schuif af’.

Quote uit het programma?

‘Is die nu met niets anders bezig dan met masturberen? Rijdt die eens niet rond met de fiets of zo?’– Dina Van Daele begint het stilaan ook te dagen: er zijn geen kinderen meer.

De beste tweet over het programma?

We telden welgeteld één tweet tijdens Magazinski. Eéntje. We zeiden het al: onder de radar.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234