null Beeld

Tv-review: 'Man over woord' op Canvas

Kijk eens aan, zowaar een vleugje nostalgie tijdens het kijken naar ‘Man over woord’, het hippe taaluurtje van Canvas. Heimwee naar de tijd dat een overwerkte leraar Nederlands met de moed der wanhoop zijn leerlingen wat taalliefde probeerde bij te brengen. Tevergeefs, vaak. Niet zo in het geval van Pieter Embrechts.

Tom Raes

Met: Pieter Embrechts

Review?

Ondertussen zijn er weer wat jaren voorbij en hebben ook wij zowaar een liefde voor datzelfde Nederlands gekweekt. Af en toe durven we zelfs eens een stevige diftong te draaien met een Dikke Van Dale. Om maar te zeggen dat we een klein beetje uitkeken hebben naar dat tweede seizoen ‘Man over woord’.

Het minste dat van de eerste aflevering kon gezegd worden, is dat die stampvol zat. Zo mocht Dirk Draulans even uitleggen dat dieren géén taal spreken, kwamen Els Pynoo en haar zwarte beest Danny Mommens even zichzelf spelen in de minirubriek ‘Vrije tijd met Vive La Fête’- inclusief een Mommens die verwoed in een hangmat probeerde te kruipen - en zagen we ook nog Herman Brusselmans, Roland en Freek Braeckman de liefde voor het woord bezingen.

Een heleboel namen voor één aflevering, maar de vaart zat er dan ook stevig in. ‘Hier spreekt men Nederlands’ anno 2012: met een rotvaart.

Klemtoon lag in deze eerste aflevering op het Aalsters: de voertaal van travestieten en torenvolk allerhande. En ook van mensen die gewoon in Aalst wonen. Die bestaan ook, hebben we van horen zeggen. Waarom precies de ajuinen de eer kregen de spits af te bijten, werd niet echt uitgelegd. Je zou er met wat slechte wil nog de hand van een schepen van Vlaamse Zaken in gaan zien.

Een verdiepende studie in het Aalsters dus. Zelf zijn we afkomstig uit het hart van het Waasland, wat betekent dat we gezegend zijn met het articulatievermogen van iemand die met een bek vol rapen en een stuk in de kraag het alfabet probeert op te zeggen. Maar toch leek het Aalsters niet meteen iets waar we ons spoedig aan zouden wagen. Té nat vinden wij, die ‘sjjj’ die ze overal achteraan hangen.

Maar het hoogtepunt van de eerste aflevering was voor ons het moment waarop Embrechts de Brugse straten introk om er toeristen te vragen wat ze nu eigenlijk vonden van dat hele Vlaams. Een vraag die kon rekenen op heel wat sympathiek gerochel en andere pogingen tot imitatie door de toevallige buitenlanders. Bleek dat de modale toerist het allerminst warm kreeg bij ons taaltje. ‘Akelig’, ‘kil’ en ‘agressief’, vonden ze zelfs. Daar sta je dan met je taalstrijd en je Vlaamse Zaken.

Wij hebben het wel voor programma’s die ons iets weten bij te brengen zonder dat we er argwaan bij krijgen. ‘Man over woord’ is zo’n programma. Iets zegt ons dat het concept – uitweiden over taal – niet voor iedereen weggelegd is, maar daarom wordt het ook uitgezonden op Canvas – een zender die óók allerminst voor iedereen weggelegd is.

Ze mag dan wel akelig, kil en agressief zijn, dat Nederlands, maar wij zijn er volgende week toch maar mooi weer bij om ons te vergapen aan het Geraardsbergs. U toch ook?

Quote uit het programma?

‘Het klinkt een beetje alsof het achteruit gesproken wordt’– Hoe Nederlands klinkt in het ongetrainde oor. kjilepjirgebnO.

De beste tweet over het programma?

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234