TV-review: ‘Met man en macht’ op Vier

Twee oude mannen die in de auto elkaars valse tanden zitten te vergelijken. Dat was hoe ‘Met man en macht’ van start ging na weken, máánden van gepalaver. Weinig opzienbarend op papier. Ware het niet dat de twee grijzaards niemand minder dan Josse De Pauw en Jan Decleir waren. Nóg meer acteertalent in één shot en de pellicule zou spontaan gesmolten zijn.

‘Het is me opgevallen hoe mensen tegenwoordig klaar staan om iemand nog een trap te verkopen als ze al op de grond liggen’, bemerkte Tom Lenaerts naar aanleiding van zijn langverwachte ‘Met man en macht’. Hij had het over Vier, en hoe de hele zender sinds de opstart de geslagen hond is geworden bij televisiekijkend Vlaanderen met een meninkje.

Hopelijk herinnert Tom zich zijn eigen woorden wanneer hij binnenkort weer recht krabbelt. ‘Met man en macht’, het liefdeskind van Lenaerts en verwante ziel Tom Van Dyck, is namelijk de schop onder de kont die de nieuwbakken zender nodig heeft. Méér zelfs, met ‘Quiz Me Quick’ nu onder de zoden ligt het veld wijdopen voor de Tommen in Vilvoorde om de pluimen van Beste Fictie van eigen bodem op de hoed te steken. Bij de gedachte alleen krijgen we al medelijden met de ijswijfjes van ‘Crème de la crème’, dat toevallig op vtm liep terwijl ‘Met man en macht’ uit de startblokken knalde.

Talent. Talént, ziedaar de kern van ‘Met man en macht’. Talent van het schrijversduo Van Dyck-Lenaerts, maar ook vooral dat van de acteurs. De manier waarop Josse De Pauw, Van Dyck, Van Den Begin, Van den Eynde en al die anderen hun politici neerzetten was soms bijna akelig te noemen, zo nauwkeurig.

De haardracht, de kledij, de omgang met elkaar. We geloofden het allemaal. Die kunst iemand dolblij te maken met een morsdooie mus, dat vezelen onder elkaar eens de ruggen gekeerd zijn en de beloftes gemaakt zijn, dat samen op café gaan nadat ze luttele minuten daarvoor voor elkaars halsslagader gingen op de gemeenteraad: neen, de polletiek komt er niet goed uit in ‘Met man en macht’, Vlaanderen als volbloed acteursland des te meer.

Wie ‘De Ronde’ gezien heeft, wist wat te verwachten van de eerste aflevering: de lijnen werden uitgezet en de personages werden geïntroduceerd. Er werd de tijd genomen, maar op het einde van de aflevering werd ons geduld al beloond: de wereld die de makers drie kwartier lang voorzichtig hadden zitten opbouwen, werd door één ongelukkig geplaatste plataan permanent doorheen geschud. Het spel zat op de wagen.

‘Met man en macht’ doet wat ‘Van vlees en bloed’ ook zo mooi deed: de kleine kantjes van de mens in de verf zetten. Niet om hem belachelijk te maken, maar om te tonen dat zulke mensen echt bestáán. Je kan maar beter voorbereid zijn als je ze tegen het lijf loopt.

Even eerlijk: soms waren de gelijkenissen iets té treffend. Zo zagen we een ex-renner opdraven die iets te dicht bij ene Tornado Tom uit de Kempen ligt om nog toeval te zijn, en de manier waarop ‘de mannen van Groen’ op de fiets neergezet werden was dan wel lachen, ergens zal Wouter Van Besien wel érg groen hebben zitten lachen met het cliché (haha! Groen!).

Maar het volstaat om te zeggen dat we er opnieuw zullen zitten, maandag. We kregen al genoeg tekens dat niet alles peis en vree is in Ranzegem om de rest van de week vol te speculeren. Welke geheimen had burgemeester Van Opstal onder zijn sjerp zitten? Waarom wordt cafébaas Tony elke nacht schreeuwend wakker, badend in het zweet? En ja, wie wás die Chinese nu eigenlijk?

Maar misschien was hét moment van de avond wel te zien na de aflevering: ‘De Kruitfabriek’, dat meteen volgde op ‘Met man en macht’. Tom Lenaerts heette ons en de rest van Vlaanderen welkom, de blik zelfzeker en met wat we gerust ‘een monkellachje’ kunnen noemen. ‘Hij weet het’, schoot ons door het hoofd. ‘Hij wéét het.’


Quote

‘Allez, mannekes. We zitten hier niet in ’t Vlaams Parlement, hè!’ – Burgemeester Van Opstal vond dat het nu ook niet té gek moest worden in zijn gemeenteraad.


De beste tweet over het programma


Mooi geprobeerd, jongens.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle verhalen van de Humo rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234