null Beeld

TV-review: Miracle Cure? A Decade of the Human Genome (Canvas, donderdag, 21.30 u.)

Humo bekijkt voor u het nieuwe tv-seizoen, zo hoeft u dat niet meer te doen. Of misschien wél? Deze keer voor u besproken: 'Miracle Cure? A Decade of the Human Genome' op Canvas.

Noud Jansen


Concept

Recente 'Horizon'-reportage over het menselijk genoom, en wat de wetenschap er zoal mee kan aanvangen.


Met

Specialisten die alles over het genoom kunnen vertellen; leken die alles over het genoom willen weten.


Review

Rond de laatste millenniumwissel, een kleine tweeduizend jaar nadat een timmermanszoon uit Nazareth de zieken per eenvoudige handoplegging genas, slaagde de medische wetenschap erin om het menselijk genoom te ontrafelen - de verzameling van al de bij benadering 25.000 genen die de gemiddelde homo sapiens bezit.

Het begin van een heel nieuw tijdperk: 't was de eerste grote stap op weg naar gentherapie, een behandelingsmethode waarvan op termijn kleine mirakels worden verwacht.

Om uit te vissen hoe ver het tien jaar na de doorbraak nu eigenlijk met die gentherapie stond, werden drie Britten opgevoerd die aan een levensbedreigende ziekte leden, en dus wel baat zouden hebben bij een klein mirakel: een 23-jarige lerares met mucoviscidose (gemiddelde levensverwachting: 38), een 37-jarige huisvrouw die al drie keer borstkanker overwonnen had en vreesde dat ook haar zoontje drager was van het 'kankergen'; en een 36-jarige alcoholist die ooit de spaarvarkentjes van zijn eigen bloedjes openkliefde om zich een sixpack lager te kunnen aanschaffen, maar die sinds enige tijd aanzienlijk meer heil zag in extreme fysieke prestaties - de Marathon des Sables had-ie al uitgedraafd; nu stond het per roeiboot oversteken van de Atlantische Oceaan op het menu (ideetje, Tom W.?).

De conclusies waren in de drie gevallen min of meer gelijklopend: we zijn ermee bezig, maar voorlopig kunnen we jammer maar helaas nog niets voor u doen. Vis noch vlees dus, wat grosso modo ook voor deze reportage gold: betrekkelijk informatief en onderhoudend, maar naar de oude 'Horizon'-maatstaven toch een tikje te middelmatig.


Quote

'We leven in de eenentwintigste eeuw, maar we bestrijden kanker nog altijd met middeleeuwse wapens. We snijden het weg met een groot mes, verbranden het met straling of vergiftigen het met chemotherapie.' - Professor Alan Ashworth, die ooit borstkanker hoopt te kunnen genezen middels gentherapie. Hoe luidt de titel van dat boek van Aster Berkhof ook alweer?

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234