null Beeld

Tv-review: 'Nicholas' op VTM

Een televisieprogramma opgehangen aan een uit 'Belgium's Got Talent' getilde goochelaar? Het zal wel, dacht ik. Fout gevooroordeeld. Whatthefuckitis: ik heb er weer een aandoening bij.

Jeroen Maris

'Nicholas' zou trakteren op 'een unieke magische ervaring'. Ik was op mijn hoede, want dat is exact wat ik in mijn roerige jaren meiden aan een cafétoog weleens beloofde, en altijd weer eisten ze na gedane zaken hun geld terug. Maar de slachtoffers van die hele Nicholas, een student psychologie, zijn fortuinlijker: zijn goocheltrucs bleken onthutsende, op het eerste en tweede en derde zicht onverklaarbare kunststukjes. Spektakel kan je dus ook creëren met kaarten, munten, kroonkurken en drankblikjes.

Ik ken een cafébaas die jaren geleden een pakket goocheltrucs gekocht heeft, en daar omstandig zijn voordeel mee doet in zijn kroeg. Hij krijgt de lapzwanzen aan zijn toog steevast stil met zijn kunstje - ik heb 'm de trucs al vaak zien doen, maar nog altijd heb ik geen ene clue. Meisjes blijken ook zeer vatbaar voor die trucs: het gebeurt weleens dat ze de cafébaas nadien hun goocheldoos tonen. Misschien valt dat genoegen Nicholas ook weleens te beurt, want hij is het prototype van de beau mec waar meisjes een chronische giechel aan overhouden. De mysterieus-triomfantelijke blik in zijn ogen na een geslaagde truc is meisjeskamer-proof. Een Joepieposter dringt zich op.

In de universiteitsbibliotheek, op straat, in een volle aula, op de kermis of in de coulissen van Belgium's Got Talent: Nicholas schijnt zich overal als een brasem in een charmant kreekje te voelen. Hij wendde weleens zenuwen voor, bijvoorbeeld toen hij Zijnde Doorluchtigheid Rik Torfs op een truc moest trakteren, maar erg geloofwaardig was dat niet: hij leek me vooral zeker van zijn lekker stuk. Toen hij Torfs trouwens iets onverklaarbaars met een kaartspel liet doen, probeerde dat aforismefabriekje aan het hoofd van de Leuvense Universiteit Nicholas van zijn apropos te brengen door het op een landerig doceren te zetten. Nuja: een Rik Torfs die níét landerig aan het doceren is, is een Rik Torfs die een enge griep onder de leden heeft.

Karen Damen, de Vlaamse Beyoncé voor meerwaardezoekers jonger dan elf, was de andere BV - voor het overige verraste Nicholas OAV's, Onbekende Argeloze Voorbijgangers. Toen hij erin slaagde om de gsm van Damen door een glazen tafelblad te duwen zonder dat dat tafelblad opening had, vestigde ze een wereldrecord versteld staan met behulp van elastisch mimespel. Misschien teert het programma daar nog het meest op: de geinige sensatie van oprechte, goedaardige verbazing, en de dynamische smoelen die een mens daarbij pleegt te trekken. Een onderkaak die onder de zwaartekracht te lijden heeft is altijd leuk.

Laat ik niet goochelen met superlatieven: het is afwachten of Nicholas boeiende konijnen uit zijn hoed blijft toveren. Maar na de eerste aflevering zeg ik: 'Nicholas' heeft iets magisch.


Quote

'Dienen heeft mijne gsm door da glas gestoke... Allee...'


Tweet


Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234