null Beeld

TV-review: 'Niet tevreden stem terug' op Eén

Binnen een kleine drie weken zijn het weer gemeenteraadsverkiezingen. Frustratie en gezucht bij miljoenen Belgen, euforie bij de programmadirecteurs van de VRT. Want: verkiezingen, dat betekent verkiezingsprogramma’s! Elke dag! In primetime!

Tom Raes

In de praktijk neemt dat idee de vorm aan van Niet tevreden, stem terug. Een programma aangevoerd door Kobe Ilsen, de Milow van de actualiteitsprogramma’s – interpreteer dat zoals u wil – en Ivan De Vadder, de Ivan De Vadder van de actualiteitsprogramma’s.

Gemeenteraadsverkiezingen. Programmamakers moeten het dus stellen zonder communautair gebikkel en federaal getouwtrek. Wat overblijft: de dorpsstraat en de thema’s die daarmee gepaard gaan. Zo werd de tweede aflevering van Niet tevreden, stem terug afgetrapt met een item over containerparken: gratis in de ene stad, betalend in de andere, zo werd ons verteld. Ilsen trok met een aanhangwagen vol afval naar verschillende containerparken en filmde de gang van zaken. Mét verborgen camera uiteraard, want Kobe kent geen andere soort. Een droogstoppel die vandaag nog naar reportages kan kijken die níét undercover gedraaid zijn.

Weinig verrassend klonk de conclusie van dat stiekeme staaltje veldwerk precies zoals de aankondiging ervan: containerparken zijn gratis in de ene stad en betalend in de andere. Een stelling die we ook wel hadden aangenomen zonder dat Ilsen daarvoor Vlaanderen moest gaan rondhossen met zijn remorque. Maar wij zwijgen stil: we zijn geen droogstoppels.

Was Niet tevreden, stem terug tot dan vooral een doorslagje van Volt, dan dreigde onder De Vadder vooral de schaduw van De zevende dag. Het betrof een debat tussen Marino Keulen en Piet Buyse, respectievelijk de burgemeesters van Lanaken en Dendermonde.

Of burgemeesters rechtstreeks verkozen moesten worden, was daarbij de hamvraag. ‘Populisme’, volgens Buyse. ‘Vanzelfsprekend’ sprak Keulen, die als ex-Vlaams minister wellicht recht de sjerp ingestemd zou worden in dat geval. Buyse, die dinsdagavond wellicht een collectieve ‘wie?’deed ontsnappen in menig huiskamer, zou in dat geval wel eens de klappen kunnen voelen, bedachten we al snel. En néén, wij hebben geen licentiaat in de Politieke wetenschappen. Boerenverstand, meneer.

Via een omweg kwamen we zo terecht bij het sociaal experiment van De vragende partij. Daarbij worden debatpunten aangereikt door de internetgemeenschap. Tot onze verrassing stond die dinsdag géén debat over een verplichte bh-loze dinsdag op het programma – het internet is niet meer wat het geweest is – maar een fietstunnel in Oudenaarde die blijkbaar op een druk kruispunt uitgaf. Bijna een kwartier lang en onder auspiciën van De Vadder werd zo geschermd over desbetreffende tunnel. ‘Oudenaarde is wél een fietsstad’, klonk het bij monde van de burgemeester en ‘het gaat over gewestwegen, daar hebben wij geen bevoegdheid over’. Ondertussen zaten we hevig te schokschouderen: we zijn welgeteld één keer in Oudenaarde geweest. Wellicht nog een keer meer dan de meeste kijkers die avond.

undefined

Afsluiter was het campagnefilmpje van Marc Van Peel. Dat was het onderwerp geworden van een opgeklopte non-commotie van het type ‘ik ben nog nooit eerder op het internet geweest’. Van Peel duwt in zijn filmpje namelijk een Nederlanderin het water. Dat stuitte een paar Nederlanders, die nooit eerder van Marc Van peel gehoord hadden, tegen de borst. Ilsen belde daarom Van Peel op met de vraag of hij zich wou excuseren, heel de tijd met de blik van iemand die verwoed een bosbrand probeerde te starten in een drijfnat woud met te weinig bomen. Het antwoord was negatief, dus sloeg Kobe maar aan het monteren met beelden van Van Peel – gefilmd met verborgen camera, natuurlijk – en knutselde zo met soundbiteszelf een excuus in elkaar op een manier die StuBru-dj Gunther D onlangs nog zijn programma op vrijdagavond kostte.

‘Moet dit echt op Eén?’, was de vraag die ons het vaakst door het hoofd schoot tijdens het kijken naar Niet tevreden, stem terug. Ook: ‘moet dit nu in primetime?’, en vooral: ‘moet dit echt élke dag?’. Ergens weerklonk een antwoord: ‘Neen. Neen. Neen.’ Het kwam van ver, wellicht vanuit Oudenaarde.


Concept?

Dagelijks verkiezingsmagazine


Wanneer is de volgende aflevering?

Eén, 21.30, woensdag


Met?

Kobe Ilsen, Ivan De Vadder


Quote uit het pogramma?

‘U zit dus met een tunnel die uitloopt op een kruispunt. Die tunnel is perfect, maar dat kruispunt…’– Ivan De Vadder legt de vinger op de wonde.


De beste tweet over het programma?

Ja, het was op het scherp van de snee, die tunnel.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234