null Beeld

Tv-review: 'Ooit komt het goed' op Eén

'De moeilijke tijd, meneer'. Je zal maar een pas afgestudeerde werkzoekende zijn in 2014: de inkt op je diploma nog nat, je neus op voorhand al bloedend van de deuren die in je gezicht zullen worden dichtgegooid.

Tom Raes

En toch, er valt nog wat te lachen in de marge van de arbeidsmarkt. In 'Ooit komt het goed', bijvoorbeeld: stokpaardje van vier twintigers die na zo'n zevenhonderd gezamenlijke sollicitaties alles bij elkaar twéé uitnodigingen wisten te sprokkelen, en uit ongenoegen dan maar de meer onconventionele manieren uitproberen om aan zo'n beruchte betrekking te komen. In de eerste aflevering werd zo onderzocht hoeveel hoger uw kansen op een job zijn als u uw potentiële werkgever voor de sollicitatie redde van een gauwdief - domper: het bleek niet zó heel veel hoger te zijn.

Back to the drawing board, en in de tweede aflevering gisteravond werd er een ander plan beraamd: de vier gingen solliciteren voor jobs waar ze noch de nodige ervaring, noch het juiste diploma voor hadden. Met de betere natte vinger werd een fictief cv bijeen gefantaseerd, dat meteen uitgeprobeerd werd om te solliciteren bij een kapperszaak. Goed plan, alleen: buiten de waard van desbetreffende kapperszaak gerekend, die hen prompt opbelde om fijntjes mee te delen dat ze niemand voor de gek hielden met hun knutselwerk.

Onschuldige jongenslol was het, het soort waarop je een programma kan bouwen. Maar die lol werd iets minder onschuldig eens het viertal hetzelfde probeerde bij een vacature als verpleger, die ze vervolgens met weinig meer dan een volledig op fantasie leunend cv wisten binnen te halen. Eén gesprek, en luttele minuten later stond de nepverpleger al handen te schudden met z'n toekomstige collega's. Ontnuchterend besef: een mens wordt vandaag de dag makkelijker verpleger dan kapper.

Het viertal had het bij dat besef kunnen houden, maar verloor zich daarna in het idee hoe leuk het wel niet zou zijn, mocht er dan ook effectief iemand van hen opdagen voor die eerste werkdag. Gevolg: er werd ter voorbereiding wat lol getrapt met infuuszakjes en verband - iets te makkelijke televisie - maar wanneer die werkdag dan aangebroken was, won het koud zweet het pleit en werd er al snel afgedropen met de staart tussen de benen. Moeten de heren nog leren: op tijd stoppen.

Om dan eindelijk aan de voor de hand liggende vergelijking aan te komen. Ja, er is veel 'Basta' in 'Ooit komt het goed' geslopen. Dat merk je aan de stijl, de montage en de interactiviteit - zo kan u deze week bijvoorbeeld bieden op een fraai staaltje okselhaar van Ian Thomas, of op de kousen van Kürt Rogiers. Waar wacht u nog op? - maar ook vooral aan de mix tussen gekscheren en willen aantonen dat er ergens iets behoorlijk scheef zit. Maar de woorden 'kopie' of 'afkooksel' gebruik je niet onbezonnen, en zullen we dan ook niet bezigen. Want inspiratie, die onontbeerlijke vonk ontstoken door pure verontwaardiging, is er. En dat weegt uiteindelijk door in al die jeugdige onbezonnenheid.

Of het ooit goed komt? We hopen het. Maar zo drie sterren op je cv is alvast een goed begin.


Quote

'Excuseer. Ik ben een beetje zenuwachtig, ik ben hier op proef' - Woorden die je niet wilt horen wanneer je in de kappersstoel zit.


Tweet

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234