TV-review: Panorama (Canvas, zondag, 20.10u)
Humo bekijkt voor u het nieuwe tv-seizoen, zo hoeft u dat niet meer te doen. Of misschien wel? Deze keer voor u besproken: 'Panorama' op Canvas.
Concept
In de ban van de splitsing.
Met
Ivan De Vadder, 11 professoren en 11 politici.
Review
Genoeg gespeculeerd over plan B, dachten ze bij 'Panorama'. Kán het koninkrijk België eigenlijk wel gesplitst worden? Een puikje van professoren bekeek de heikele kwestie vanuit elke mogelijke juridische, financiële, sociale, politieke en internationale invalshoek. En jawel hoor: het kan.
Maar er zijn blijkbaar wel ontiegelijk lange en ingewikkelde palavers tussen Nederlandstaligen en Franstaligen voor nodig, in vergelijking waarmee de tocht van Frodo naar de Doemberg in Mordor een dagtripje naar zee (of de Ardennen) is. En stel dat het allemaal lukt (Frodo is er tenslotte ook geraakt), is er dan nog leven ná België?
Ja, zeggen de professoren, maar voor de ex-Belgen zou het de eerste (tientallen?) jaren zeker chaotischer en ook een stuk minder royaal leven zijn. Goed dat dat allemaal eens nuchter en zakelijk op een rijtje werd gezet.
Het politieke debat na de reportage bracht weinig nieuws voor wie de actualiteit het voorbije halfjaar wat heeft gevolgd. De standpunten zijn zo zoetjesaan bekend. Opvallend was dat de Franstalige en de Vlaamse politici liever onder elkaar dan met 'de andere kant' discussieerden.
Er zat veel, érg veel in deze 'Panaroma'. Een goede samenvatting van de stand der dingen, waarin één elementje misschien ontbrak: de haalbaarheid. In de politiek gaat het om de macht om je plannen en ideeën te realiseren, en de drie partijen die min of meer voluit voor de splitsing van België gaan (N-VA, Vlaams Belang en LDD), hebben samen 40 (26,6%) van de 150 Kamerzetels.
Quote
'Terugplooien op solidariteit in kleinere entiteiten is een achteruitgang in de beschaving' - professor Bea Cantillon laat even de academische afstandelijkheid varen.