null Beeld

Tv-review: 'Perfect?' op VIJF

'Zoals de meeste vrouwen heb ook ík last van plaatselijke vetophopingen.’ Aan het woord was Karen Damen, voor eeuwig en wellicht nog een stukje langer 'die rosse van K3', maar recent steeds meer terug te vinden als schermgezicht van programma's die hun pijlen niet alleen richten op klein grut. In casu: 'Perfect'.

Tom Raes

In 'Perfect' doet Karen Damen het ondenkbare, en neemt ze de nimmer aflatende stroom aan goedbedoeld advies in vrouwenbladen voor waar aan. Aan het einde van de rit een perfect lichaam overhouden is de bedoeling. De manier waarop dat moet gebeuren: elk morzeltje advies uit zulke bladen zélf gaan uitproberen, tegen beter weten in.

In de eerste aflevering van vorige week leidde dat tot fitnesssessies en liters zweet, en een gastverschijning van Natalia, die net als Karen zelf in de volksmond weleens met de term 'topwijf' bedacht wordt. Zouden zulke topwijven ook naast het schootsveld van de camera samentroepen? De vraag houdt ons 's nachts wakker. In de tweede aflevering kwam Evy Gruyaert Karens streven naar het perfecte lichaam ondersteunen. Of Gruyaert ook een topwijf is, laten we liever aan experts ter zake over.

Eerder had een weegschaal al gaten geslagen in Karens zelfvertrouwen. De oplossing, zo wist zo'n damesblad, zou een darmspoeling zijn - 'Want een gezond lichaam begint bij propere darmen'. Een zekere Tony bleek er alles van te weten, en raadde ook nog een beurt in de cryosauna aan: een verblijf van drie minuten in een cabine van -85 graden Celsius, die volgens hem zou zorgen voor een 'flush van bloed' die de waterpret van zo'n brandslang in je reet alleen maar ten goede zou komen. De wetenschap achter Tony's cryosauna was op z'n minst vaag te noemen, maar niemand sprak hem tegen. Er werd geen fronsende wetenschapper bij gehaald om de boel te duiden, ook achteraf niet, en Karen zelf leek voor de goede gang van zaken al helemaal niet tegen te stribbelen - ze zat vast al met haar hoofd bij dat steeds dichterbij sluipende lavement. Het moment suprême, de beelden van de eigenlijke darmspoeling, bleven ons bespaard. Wij dankbaar, Karen naar eigen zeggen opgelucht dat het voorbij was.

Het was niet de enige keer dat er in 'Perfect?' een aroma van kwakzalverij in de lucht hing. Zo ging Karen ook de wereld van de superfoods verkennen: één maaltijd vervangen door zo'n gifgroen drankje van superfoods zou tot maar liefst zes kilo gewichtsverlies opleveren, werd ze verzekerd door de verkoper, die in de eerste plaats vooral een handeltje draaiende moest houden. Je wou 'm wel geloven, maar iemand die beide benen laat amputeren is achteraf ook wel wat kilo's kwijt. Is amputatie daarom een effectieve afslankingstechniek? Misschien probeert Karen het volgende week wel uit. Ook bij de superfoods was er niemand die de verkoper van grassap naar verduidelijking vroeg. De wereld van de homeopathie kwam iets te dichtbij om nog ongevaarlijk te zijn, net als het bijbehorende gerinkel van glas: de geest van (pdw), die in de eeuwige jachtvelden etalages van biowinkels aan diggelen smeet.

Sceptisch was 'Perfect?' allerminst, ook al had het zichzelf dan opgelegd kritiek te leveren op de drang naar perfectionisme waaronder vrouwen dezer dagen elke dag moeten kreunen. Beetje bitter, des te meer omdat het in beeld brengen van de naam van de natuurwinkel waar Karen haar superfoods ging inslaan, én Tony's cryosauna én de Delhaize waar Evy Gruyaert gezonde voeding ging ophalen blijkbaar wél een belangrijke bekommernis was in de montage. Even later was Karen op weg naar wat ze 'één van de beste restaurants van België' noemde. Om welk restaurant het ging, moest je je als kijker niet lang afvragen: de naam kwam uitgebreid in beeld, er kon zelfs een secondelange close-up van het logo bij.

Dat Karen Damen meer kan dan K3, vermoeden we al langer. Maar het bewijs moet ook na twee afleveringen 'Perfect?' nog altijd geleverd worden. Wat de precieze bedoeling dan is van 'Perfect?'? We blijven twijfelen, met een kop dampende Douwe Egberts naar onze iMac starend, ondertussen al met onze gedachten bij die heerlijke diepvriespizza van Dr. Oetker van vanavond. Hashtag topwijf.


Quote

'Er zaten zo precies appelsienschillen bij' - Karen had het relaas van haar darmspoeling bewaard voor op restaurant.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234