null Beeld

Tv-review: 'Project Axel' op VIER

We blijven hopen op een positief project.

sw

De machine van de morele verontwaardiging was al danig op toerental nog voor de eerste aflevering van ‘Project Axel’ op televisie was gekomen. Dat enkele daklozen ter wille van de afgod genaamd televisie maandenlang gevolgd zouden worden en ook nog eens 10.000 euro zouden krijgen om hun situatie aan te pakken, dat kon er bij velen niet in. Onder meer Geert Noels wond er zich danig over op op Twitter; hij vond het allemaal ‘intriest’, liet hij weten nadat hij samen met Axel Daeseleire en een van de daklozen te gast was geweest in een talkshow, op een zender die enkele jaren geleden voor een tv-programma nog een handvol terminaal zieken heeft gevolgd tot aan hun sterfbed.

Enfin, alles is relatief. Behalve als je dakloos bent: dan worden de dingen waarover je je moet opwinden – van wat je ‘s middags gaat eten tot waar je ‘s avonds moet slapen – meteen een stuk concreter. Dat hebben we alvast geleerd uit de eerste aflevering van ‘Project Axel’, naast het feit dat het hier blijkbaar niet gaat om een programma waarin daklozen elkaar in een arena moeten bevechten om een zak stuivers binnen te rijven. De mensen die Daeseleire ontmoette in de straten van Antwerpen waren ook divers genoeg om te tonen dat het probleem van dakloosheid zich niet per se ver van ons bed bevindt: het verhaal van Dirk, die in april 2013 zijn vriendin had verloren en door het verdriet al vier maanden daarna op straat was beland, was het makkelijkst herkenbaar, maar ook de piepjonge moeder Sahra of Thom zijn mensen die net iets minder goed door het lot zijn bedeeld dan de gemiddelde kijker. Of hoe kun je dat anders zien dan bij iemand als Thom, die op zijn 29e zijn leven moet samenvatten met de zin ‘Mijn moeder wou niet echt kinderen’?

Veel onrust draaide rond die 10.000 euro die de daklozen krijgen, alsof ze gewoon een blanco cheque ontvangen die ze naar eigen goeddunken kunnen opgebruiken. Terwijl ze in realiteit hun uitgaves moeten overleggen en verantwoorden, en vermoedelijk zullen ‘lange nachten in de Versuz’ niet aanvaard worden als kostenpost. Dat gezegd zijnde, ging ‘Project Axel’ wel het meest van de rails op de momenten dat Axel de bankkaart bovenhaalde. Hoe de camera maar bleef inzoomen op Dirk, die huilend op een grasveldje op Linkeroever stond te bedenken dat hij zijn leven opnieuw in handen zou kunnen nemen als eerbetoon aan zijn overleden partner, dat was het meest onkiese moment van de hele aflevering. ‘Dirk gaat een topverhaal worden’, zo voegde de presentator eraan toe, waardoor je meteen besefte: het is en blijft televisie. Afwachten dus hoe en in welke richting het allemaal in de volgende weken evolueert.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234