null Beeld

Tv-review: 'Rijker dan je denkt?' op VTM

'Boer zkt vrouw' mocht op VTM plaats ruimen voor 'Rijker dan je denkt?', een programma dat me met heimwee over het seksleven van boer Willy deed dagdromen - yum! - en verder vooral uitstekend fungeerde als slaapmutsje.

Mocht iemand me porren om de reeks in één allesomvattend trefwoord samen te vatten, dan kwam ik allicht niet veel verder dan 'saai'. Vorig jaar was ik me geeneens bewust van het bestaan van de show, en dat is niet zo gek: 'Rijker dan je denkt?' is zo'n programma dat veeleer toevallig blijft opstaan in minder oplettende huishoudens - veel gespreksmateriaal voor de dag nadien valt er niet te sprokkelen, sensatie al helemaal niet. Het concept? Mensen die net de tienjaarlijkse zolderschoonmaak achter de rug hebben, pakken alles van porselein tot portretminiaturen en zelfs hostiebakijzers - alles dat enigszins naar antiek ruikt, dus - mee naar Staf Coppens en zijn dozijn experts ter zake, en laten aldaar het kaf van het koren scheiden. De brol van de museumstukken.

Je moet al een cynicus zijn van het soort dat zich laatdunkend uitlaat over Romelu Lukaku om in het programma enige kwade wil te bespeuren. 'Rijker dan je denkt?' tekent niet voor reality van het trashy soort, maar wil integendeel educatief zijn, persoonlijke verhalen over interessante objecten combineren met historische ditjes en datjes daaromtrent. Mooie opzet, maar het helpt niet dat de ontboezemingen nooit het anekdotische overstijgen, en dat de leerrijke faits divers worden meegegeven op de toon van een leraar geschiedenis die op twee jaar van zijn pensioen afstaat, en al vijftien jaar niet meer aan zijn cursus heeft geraakt. Men vertelt me dat ze dat bij 'Antiques Roadshow' - van den BieBieSie - beter doen.

Je kan dat de programmamakers maar in beperkte mate aanwrijven: als de meegebrachte stukken maximaal enkele duizenden euro's waard zijn - een fijn bedrag voor de persoon in kwestie, maar we zien ze bij 'De pappenheimers' met méér naar huis gaan - dan komt dat de spanning niet ten goede. Volgende week zit er potentieel een Van Dyck tussen: misschien hadden ze die toch beter in aflevering één gestopt.

Toch een momentje dat eruitsprong, dat de droge aaneenschakeling van monologen uit de mond van antiekexperts en rommelmarkthobbyisten mocht doorbreken. Buiten spreekt Staf een biker aan over diens tandemmotor, en hij springt terstond achterop voor een kort ritje. 'Destijds 125 euro voor betaald? Ik geef u er 130 voor,' aldus de ex-Ketnet-wrapper - tot in de eeuwigheid superheld voor de generatie '89 - en hij zegt dat met het soort enthousiasme dat alleen talkshowhosts als Graham Norton of Alan Carr kunnen veinzen - maar verder niemand. Net wat het programma nodig had: een suikerlepel enthousiasme, de jongensachtige charme waar ze bij Woestijnvis hartkloppingen van krijgen. De presentator, die hebben ze.

'Rijker dan je denkt?' doet niemand kwaad, daar krijg je tegenwoordig al punten voor. Hopelijk leren de kijkers iets bij over antiek of gaan ze op z'n minst de inboedel van wijlen de bomma meer appreciëren. Geëntertaind worden zit er jammer genoeg niet in.


Quote

'Anderhalf miljoen frank.' Het fijnste weetje: de kostprijs om voor één dag een Concorde af te huren, destijds, toen die legendarische vliegers nog de lucht in mochten.


Tweet

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234