null Beeld

TV-review: Rode Duivels op Canvas versus VIER

We zijn nog voorzichtig, maar de kans dat de Rode Duivels naar Brazilië mogen gaan om op wereldniveau pottekestamp te doen, wordt almaar groter. Het is dus voor het eerst sinds lang nog eens mathematisch mogelijk. Meer hebben wij, successupporters als we zijn, niet nodig om weer voor tv te zitten met driekleur en tekst van de Brabançonne binnen handbereik.

Tom Raes


Met

Vier: Marc Uytterhoeven, Tom Lenaerts, Bart Raes, Franky Van der Elst

Canvas: Karl Vannieuwkerke, Frank Raes, Filip Joos

undefined


Review

Canvas en Vier hebben respectievelijk elk de rechten op de thuis- en de uitmatchen in handen. Een Belgenmop, maar het levert wél interessante concurrentie op in een felbevochten oorlog om de kijker. Welke zender speelt spits wanneer het over voetbalverslaggeving gaat?

Vrijdagavond zagen we Tom Lenaerts in een speciale uitzending vanuit zijn Kruitfabriek de uitwedstrijd tegen Servië op gang praten. Lenaerts liet het gros van het werk echter wijselijk over aan het oude kanon dat Vier speciaal voor zulke gelegenheden in stelling brengt: Mark Uytterhoeven. De Rode Duivels die weer matchen winnen: u zou er ook uw berg in de Provence voor achterlaten.

Na amper vijf minuten en evenveel flashbacks wisten we wat Vier hoopte te bereiken met de terugkeer van Uytterhoeven als voetbalverslaggever. Zijn bekende stijl van weleer op de openbare omroep, zoals ten tijde Euro 2000, was nooit veraf. Herkenden we van toen: een joelend studiopubliek dat zelfs bij de herhalingen na de match nog juichte om een doelpunt en een Belgisch-Servisch koppel waarbij tijdens de rust eens gepolst werd of er al een scheiding van tafel en bed ter sprake was gekomen. Enkel Bob Peeters die verwoed ergens twee Roemenen probeerde te vinden ontbrak nog om ons weer helemaal jong te doen voelen.

Gasten waren werkloze held Wesley Sonck en Dimitri Davidovic, voormalig trainer van wat Lenaerts ‘de beste ploeg van het land’ noemde: Antwerp. We begrepen plots waarom Uytterhoeven van zijn berg geplukt was om het praten te doen.

Davidovic was uitgenodigd om zijn Servische roots, Sonck leek er dan weer te zitten omdat Uytterhoeven zin had om iemand in de zeik te zetten. ‘We zitten met drie gepensioneerden aan tafel’, zei hij, waarop Sonck zich haastte om duidelijk te maken dat hij zijn studs nog níét aan de wilgen gehangen had. Uytterhoeven informeerde even later bij Davidovic of er in het Oosten misschien geen interesse was naar trager wordende spitsen op hun retour. Die - zoals Sonck zelf de laatste jaren – zat.

Dinsdag trok het cirque des diables dan weer naar huis – de Heizel en de openbare omroep, waar het business as usual was: Karl Vannieuwkerke had in het stadion ergens een lege tafel gevonden die hij inpalmde met vaste analisten Gunther Schepens en Gert Verheyen, Frank Raes deed de interviews met de spelers en Filip Joos het commentaar. Met capuchon, veronderstellen we. Business as usual.

Wat dat commentaar betreft, hadden we het toch eerder voor Joos dan voor zijn concullega’s Bart Raes en Franky Van der Elst op Vier. Een logische verklaring vonden we daar niet voor. Smaken en voorkeuren, u weet wel.

Wat we dan wel weer misten: het gegrol en de steken onder en boven water aan de tafel van Vannieuwkerke, zoals die bij Uytterhoeven wel bestonden. Enkel harde feiten en beoordelingen waren welkom. Gezellig was het niet echt, maar dingen als de leukste zijn en gezelligheid doen er uiteindelijk dan ook geen moer om als je een Belgische interland staat te verslaan, begrijpen we.

Al viel er toch wel iets te lachen op Canvas: de reportage van de Schotse fans die de oversteek gemaakt hadden naar Brussel. Weinig nuchter maar heel eerlijk gaven ze zichzelf geen schijn van kans. Terecht, zo bleek achteraf.

Iemand vertelde ons ooit dat voetbal slechts bijzaak is in de negentig minuten van het leven. Maar, zo klonk het, het is wel de belangrijkste bijzaak ter wereld. Een uitspraak die Mark Uytterhoeven en Karl Vannieuwkerke misschien ook wel eens in de mond nemen. Afgaand op wat we de laatste week zagen, beelden we ons dan in dat Uytterhoeven glimlachend de nadruk op bijzaak legt. Vannieuwkerke eerder op belangrijkste.


Quote

‘Because we’re shite’ – Een Schotse analist op de Brusselse Grote Markt legt haarfijn en met dubbele tong uit waarom hij zijn nationale ploeg niet veel kans geeft tegen België.


De beste tweet

En wij maar denken dat we de enigen waren die dat vonkje zagen overslaan.

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234