null Beeld

TV-review: 'Scheire en de schepping' op Vier

God is dood, lang leve Lieven Scheire! Hij, Googleman, Stijn Cole en vier usual suspects als panelleden stonden als vanouds (lees: als in de lang vervlogen vrt-tijden) klaar om ons menig aha-erlebnis te bezorgen of ons op zijn minst om de oren te slaan met wetenschappelijk ongein.

Katrien Verschoren

Aan de succesformule van het voormalige zondagavondprogramma werd niet al te zwaar getornd. Om eerlijk te zijn: wij hebben geen enkel wezenlijk verschil gemerkt. Zelfs de introductieteksten bij elke ronde klonken ons nog heel bekend in de oren. Als ‘Scheire en de schepping’ nog een aantal seizoenen meegaat, kunnen we, zoals ondertussen bij ‘De slimste mens’, die bindteksten luidop mee aframmelen. Uiteraard enkel als ’t voor punten is.

Het panel dat in de eerste aflevering mochten gissen naar wetenschappelijke verklaringen en ten prooi viel aan vermakelijke proefjes bestond voor 3/4de uit stand-upcomediens (met name Henk Rijckaert, Wouter Deprez en Bart Cannaerts) en voor 1/4de uit 1/3de van K3, namelijk Karen Damen. Wanneer het gevaar dreigde om te verglijden in een ons-kent-ons mannenclubje, kwam die laatste handig van pas. Goeie zet van de redactie. Nog meer sterk werk van die redactie: het opvissen van populairwetenschappelijke wist-je-datjes en filmpjes. Wij weten alvast hoe we op het eerstvolgende familiefeest indruk kunnen maken: beetje waterstofperoxide bij wat kaliumjodide gieten en de eeuwige zatte nonkel kan - das rond het hoofd - loos gaan op een goeie ouderwetse schuimparty.

Eerlijkheidshalve moet de leergierige seut in ons - kennis is macht! - toegeven dat we het wel jammer vonden dat de onderwerpen van minder wetenschappelijke aard waren dan in het eerste seizoen. Op die manier kreeg Scheire niet echt de kans om te doen waar hij echt goed in is: in drie zinnen een paar wetenschapsleken het gevoel doen krijgen dat ze effectief snappen hoe iets werkt, hoe ingewikkeld de materie er op het eerste zicht ook uitziet.

Maar laten we wel wezen: ‘Scheire en de schepping’ is in de eerste plaats een humoristisch programma. Zo omschreef Scheire het trouwens zelf in zijn introductie en dat vinden we wel goed zo. De nadruk ligt op scoren: niet zozeer in de vorm van pluizige virussen en bacteriën, maar veeleer op vlak van verbaal getackel en het rondstrooien van gevatte replieken. En oh ja, gescoord werd er.


Quote uit het programma?

“Het is PLUIS!” Bart Cannaerts laat al eens graag zijn piemel zien maar ziet de bui al hangen wanneer Henk Rijckaert zijn extraverte lid steevast ‘pluisje’ noemt.


De beste tweet over het programma?

Wij kunnen alvast niet wachten tot iemand MC Hammer onder de spot van Muylle monteert.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234