null Beeld

Tv-review: 'Stroom van Talent' op Canvas

Vloeiende volzinnen zoveel u wilt, maar een herkenbare schets op papier krijgen? Het blijft voor ons een opdracht van het kaliber 'leren vliegen' en 'een schlagerfestival uitzitten'. Misschien daarom net dat we dinsdagavond gefascineerd bleven kijken naar 'Stroom van talent', dat op Canvas de 350ste verjaardag van de Antwerpse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in de olieverf moest zetten.

In die 350 jaar geschiedenis zijn er heel wat diploma's uitgereikt aan namen die later gemeengoed zouden worden. Panamarenko, Daan, Jan Fabre, Luc Tuymans: allemaal hebben ze er op een zeker moment postgevat achter een ezel, en allemaal hadden ze daar wel herinneringen aan die ze voor 'Dockland' nog eens wilden opdiepen. Het favoriete lesonderdeel dat steeds terug kwam in die verzamelde vertelsels: modeltekenen - geen klein beetje omdat het model in kwestie steevast in allerlei staten van ontkleding verkeerde, altijd een goeie manier om ervoor te zorgen dat je leslokaal gevuld raakt. 'Ge kreeg daar opeens een blote madam voor u', herinnerde Panamarenko zich levendig, en nog altijd een beetje onder de indruk.

Panamarenko, afgestudeerd met 66,6 procent, aldus zijn diploma. Hij had het zorgvuldig bewaard en hield het voor zich uit alsof het een Van Gogh was. Ironisch: diezelfde Van Gogh - toen nog gewoon met 'Vincent' aangesproken - deed in zijn tijd ook een worp naar goedkeuring aan het KASK. Hij werd aan het einde van het jaar bedankt met de mededeling dat hij beter afzakte naar een klas waar het niveau iets lager lag. Zijn diploma zou Van Gogh nooit halen, zijn gelijk wel.

Ons deel geschiedenis kregen we bij monde van historicus Jan Lampo, die - zoals het een historicus die titel waardig betaamt - lyrisch stond te vertellen met een donkerhouten pijp in de knuist. Gedurfd, zo anno 2013, maar eerlijk waar: we hebben nadien toch de drang kunnen weerstaan om in de dichtstbijzijnde nachtwinkel een pak grofgesneden te gaan halen en zelf een pijpje te stoppen.

Lampo vertelde over de geschiedenis van het academiegebouw zelf, dat naast arduin ook vooral uit het zweet van vele generaties kunstenaars opgetrokken bleek. 'En ook bijzonder moeilijk te navigeren wanneer je apestoned bent', herinnerde Daan zich dan weer. Het mag geen toeval heten dat de meeste van Daans herinneringen aan het KASK over de meer recreatieve kant van het studentenleven gingen. Terwijl hij lustig verhalen ophaalde, stond hij op het dak van de academie - wellicht wéér een verkeerde afslag genomen.

Wat we het beste onthouden uit 'Stroom van talent': dat kunst toch vooral zijn eigen tempo kiest. Zie Van Gogh, maar zie ook de getuigenis van Jan Fabre, die in de documentaire maar moeilijk kon verkroppen dat Andy Warhol in zijn tijd aan de academie geen belletje deed rinkelen bij zijn professoren. Luc Tuymans kon dan weer niet vergeten hoe zijn lector ooit een penseel uit zijn hand had getrokken om een correctie aan te brengen op een schilderij van hem. Werd wél warm bedacht: Fred Bervoets, die ook driftig door het beeld beende als getuige en bij elk leslokaal wel een bijpassende anekdote kende - en die niet zelden kracht bijzette met een welgemikte 'godverdomme'.

'Stroom van talent' is een documentaire in twee delen. Als u niet onbewogen blijft bij kunst en u hebt de eerste aflevering gemist: het is nog niet te laat om de juiste keuze te maken.


Quote

'Een speciale tijd. Maar die komt nooit meer terug. Nooit meer, nooit meer.' - Ook Panamarenko weet: loslaten is de échte kunst.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234