null Beeld

TV-review: 'Tegen de sterren op' (vtm, zondag, 19.55)

Humo bekijkt voor u het nieuwe tv-seizoen, zo hoeft u dat niet meer te doen. Of misschien wel? Deze keer voor u besproken: 'Tegen de sterren op' op vtm.

Noud Jansen


Concept

nieuwe persiflagecomedy


Met

Walter Baele, Barbara Sarafian, Nathalie Meskens en anderen


Review

Bekwaamste Buitenlandse Tv-Figuur Matthijs van Nieuwkerk bekende onlangs in 'De wereld draait door' dat hij Carlo Boszhard liever vandaag dan morgen zag ophouden met hem te imiteren, zó geslaagd vond hij het. Buitengewoon eerlijk, want een goeie imitatie is áltijd pijnlijk voor het slachtoffer, hoezeer dat slachtoffer ook loopt uit te bazuinen dat-ie het een eer vindt, of zelfs 'het ultieme compliment'.

Tegen die lat gemeten was de eerste aflevering van 'Tegen de sterren op' niet minder dan voortreffelijk. De imitaties waren niet zelden bijna accurater dan het origineel, en met name de drie vrouwelijke leden van het achtkoppige acteerploegje geneerden zich niet om hun mikpunten met beide voeten vooruit te tackelen.

In het geval van de nochtans welopgevoede Clara Cleymans zouden we zelfs van een horrortackle durven te gewagen: de jonge 'Thuis'-actrice had aan een handvol onnozele opmerkingen en de occasionele zwoele blik genoeg om Erika Van Tielen zo ongenadig te kijk te zetten dat er ten huize Van Tielen de rest van de avond wellicht iets minder zwoel zal zijn gekeken.

Vermeldenswaard waren ook Nathalie Meskens, die een aldoor kinderachtige vragen afvurende Annemie Struyf neerzette in een persiflage op 'In godsnaam', en de amper voldoende te prijzen Barbara Sarafian, die met voelbaar genoegen de draak stak met het grenzeloze sociale engagement van Axelle Red: in één dag tijd wist de Hasseltse wereldzangeres liedjes over oorlogsslachtoffers, het broeikaseffect, de internationale afvalproblematiek en de skrijnende situatie in Darfoer bijeen te pennen, en voor morgen stonden de overstromingen in India, het kindermisbruik in de kerk en de verkeersdoden op de E40 op het menu.

Maar het hoogtepunt van deze eerste aflevering was de persiflage op 'De slimste mens ter wereld', waarin tv-debutant Jonas Van Geel een hilarische Erik Van Looy neerzette, onophoudelijk gehik en geschater incluis, en waarin Patrick De Witte-protégé Guga Baul schitterde in de lijzige gedaante van Gunter Lamoot. Graag zouden we Baul eens in een duo-act met de echte Gunter Lamoot zien optreden, bijvoorbeeld op de volgende Pop Poll-avond.

Slechts één ernstige makke aan dit programma, dat het gemeen had met het door dezelfde ploeg geschreven 'Chris & co.': de grappen waren vaak flauw en al te zeer voor de hand liggend. Voor een écht goeie scenarist zou de grap pas begínnen wanneer Peter Goossens (rol van Ivan Pecnik) een lang grijs haar in zijn bord aantreft dat kennelijk van Dirk De Prins (Walter Baele) afkomstig is; voor de schrijvers van 'Tegen de sterren op' zit het werk er dan al weer op.

Verder: niets dan lof, en hopelijk hogere kijkcijfers dan de gelijktijdig op Eén geprogrammeerde en eveneens komisch bedoelde Geert Hoste. Die overigens zeker eens geïmiteerd zou mogen worden in een eventueel volgend seizoen.


Quote

'Hij weigert vooralsnog de sociale zekerheid te verdeelio: hier is Di Rupo Elio' - de Erik Van Looy-imitatie rijmelt er vrolijk op los.


Bekijk een fragment

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234