Tv-review: 'Telefacts Special: Gilles De Bilde Thuis bij de Duivels' en 'Dries Mertens: God in Napels'

Met het WK voetbal in Rusland in aantocht, is op het televisiefront de strijd om de kijker (m/v) losgebarsten. Zowel VRT als VTM pakte uit met ‘exclusieve’ reportages bij onze Rode Duivels thuis. Dat leverde zowel pareltjes (VRT) als haastig knip- en plakwerk (VTM) op.

Voor de VRT trok Ruben Van Gucht naar Dries Mertens in Napels, en naar Kevin De Bruyne in Manchester. Bij VTM gaven de journalisten niet thuis, of werd geoordeeld dat deuren makkelijker opengaan voor iemand zonder perskaart, en zetten ze Gilles De Bilde op het vliegtuig naar Radja Nainggolan, Romelu Lukaku, Marouane Fellaini, en opnieuw Dries Mertens.

Uitpakken deed de commerciële zender vorige week met de pas door bondscoach Roberto Martínez aan de kant geschoven Nainggolan. De Bilde vloog een paar keer naar Rome voor gesprekjes met de kleurrijkste aller Duivels. Met haastig knip- en plakwerk leverde dat een rommeltje op, maar wel een goed getimed rommeltje, zo snel na die vanzelfsprekend onbegrijpelijke beslissing van onze Spaanse bondscoach.

Voor de tweede Telefacts Special mocht De Bilde op bezoek bij drie Rode Duivels voor de prijs van één Nainggolan. Beginnen deed hij bij Lukaku. ‘Ge zèt er nog ni of wa?’, hoorden we hem in zijn telefoon zeggen terwijl hij voor een gesloten poort stond. Het zou de rode draad door deze aflevering worden, want waar De Bilde ook opdaagde, telkens bleek de bezochte Rode Duivel eerst nog wat anders omhanden te hebben dan hem op het afgesproken tijdstip te ontvangen.

Behalve goed in zetels hangen, bleek De Bilde ook een groot talent voor knuffelen te hebben. Hij hing aan zijn gesprekspartners zoals verdedigers op een voetbalveld vroeger aan zijn lijf. En maar lachen en dollen! Ter illustratie allicht van zijn inleidende woorden, dat er ‘veel wederzijds respect’ is tussen deze generatie Rode Duivels en hemzelf, die toch ook dertien jaar profvoetbal in de benen heeft.

Interviewen is een vak, zoals ook het inspreken van het off screen commentaar dat is. Bij VTM waren de journalisten en andere geoefende stemmen kennelijk met vakantie of anderszins in volle WK-voorbereiding, want ook dat onderdeel van het werk werd aan de arme De Bilde overgelaten. Het resultaat was een spreekbeurtachtig opdreunen van middelbareschooltekstjes tegen een achtergrond van hotellobbymuzak.

Groter contrast met het pareltje van de weliswaar vooral op zichzelf verliefde Van Gucht over Mertens was nauwelijks denkbaar. Mooie, toffe tv was dat vorige week, met een Mertens die nog interessante dingen te vertellen had ook (****). De Bilde had daar geen tijd voor, want kijk, nog maar pas had hij zijn laatste bal op Dries’ fraaie pooltafel gestoten, of daar stond hij al in Marbella bij Fellaini op de stoep. Terwijl we Fellaini zijn deurraam zagen openen, vernamen we dat de op z’n privacy gestelde middenvelder normaal geen camera’s duldt in zijn Spaanse buitenverblijf. Daarmee was mooi samengevat waar deze Telefacts Special eigenlijk om draaide: even binnengluren bij onze voetbalsterren, en snel weer wegwezen.

De Bilde informeerde nog gretig naar het liefdesleven van zijn vrienden-voetballers, wat vooral bij Fellaini grappige momenten opleverde tussen twee mannen die elkaar op dat vlak net iets te goed leken te kennen, waarna de hond van de buren het tafereel nog kwam verstoren en elke hoop op een goed gesprek helemaal vervlogen was. Na een uurtje gluren was het tijd voor De Bilde’s afsluitende conclusie: ‘De uitdaging wordt om als ploeg al dat talent samen te brengen en er de komende weken volop voor te gaan. Als dat lukt, is alles mogelijk.’

Terwijl ik deze hersenkraker tot mij liet doordringen, ging ik volop voor een deugddoende nachtrust. Als dat lukt, dacht ik, is morgen alles weer mogelijk.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234