null Beeld

TV-Review: Terzake (Canvas, 20 u)

Humo bekijkt voor u het nieuwe tv-seizoen, zo hoeft u dat niet meer te doen. Of misschien wel? Deze keer voor u besproken: Terzake op Canvas.

Jan Lippens

Concept

duiding bij het echt belangrijke nationale en internationale nieuws.

Met

Kathleen Cools of Lieven Verstraete.

Review

De formule van 'Terzake' blijft ijzersterk, zeker als ze wordt gedragen door twee keurig in het (mantel)pak gestoken vaklui. Gelukkig is men definitief afgestapt van de onzalige duopresentatie, die geregeld ontaardde in een wedstrijdje om ter snelst interviewees onderbreken. De hete hangijzers (de Roma-zigeuners en de EU-top, onze jongens in Afghanistan, de kwakkelende formatie en het begrotingstekort...) kwamen allemaal netjes aan bod, en voor vullis (een postkaartje dat 27 jaar onderweg was naar Radio 2, dat werk) moet u voortaan gelukkig in 'Het journaal' op Eén wezen.

Maar de voorbije week was natuurlijk vooral pedofilie-in-de-kerk-week. Aartsbisschop Léonard wrong zich in de 'Terzake'-studio in allerlei godgewijde bochten en bestond het om te zeggen dat hij 'blij' was dat de kerk de slachtoffers de gelegenheid had gegeven om de waarheid te zeggen, na 40 jaar toedekken en/of negeren van de feiten. En passant verklapte hij dat hij Vangheluwe had bezocht en dat bij de man nauwelijks spijt te bespeuren viel. 'Typisch voor daders,' wist de kerkvorst.

Ook een reportage in het Kanegem van kardinaal Danneels leverde vergoelijkende clichépraatjes op: 'Iedereen doet wel eens iets fout.' Minder relevant was daags nadien het gesprekje met monseigneur Jan Dumon, secretaris-generaal van de Pauselijke Missiewerken (voor ons geestesoog doemde een gigantische hangar vol zilverpapiertjes op). Het item over het pausbezoek aan Schotland was dan wél relevant, en een prima gelegenheid om middels een fragment uit een BBC-documentaire te tonen hoe paus Joseph Ratzinger in 1980 als aartsbisschop van München een veroordeelde pedofiele priester met fluwelen handschoenen aanpakte: vijf (!) dagen 'therapie'. Pedofilie is tenslotte een ziekte. Toch? De man werd pas dit jaar uit het priesterambt ontzet. 'Terzake' heeft zijn nieuwe seizoen sterk op gang geschoten.

Quote

'Alles hangt ervan af wat men bedoelt met de woorden die men uitspreekt.' Ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere doet een onthulling over de regeringsonderhandelingen. Of was het over de kerk?

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234