null Beeld

Tv-review: 'The Big Escape' op NPO 3

The Big Escape’ vertaalt het fenomeen van de escape rooms, vernuftig in elkaar gestoken puzzelkamers vol cijferslotjes en verborgen codes waar je zo snel mogelijk moet zien uit te geraken, naar de Nederlandse tv. Levert dat ook iets boeiends op?

vvp

Eerst een ontboezeming: ik ben altijd al wel te vinden geweest voor programma’s waar kandidaten mooi geënsceneerde proeven moeten doorlopen, liefst nog terwijl er ergens een klok wegtikt. Zoals elk normaal kind was ik weg van ‘De droomshow’ (net als ‘The Big Escape’ een AVRO-productie), waarin Bart Peeters een troep kinderen door een soort megalomane speeltuin loodste die er elke aflevering weer anders uitzag (‘cool, een jungle!’). Ik weet nog goed: in één ronde kregen de kandidaten een emmer felgekleurd slijm over hun kop uitgekieperd; ik had meisjes toen nog niet ontdekt, dus dat was echt het summum dat er op tv te zien was. Later was er ‘Fort Boyard’, dat zich afspeelde op een burcht op een eilandje voor de Franse westkust. Daarin vertolkte de prachtige snor van Luc D’Heu een hinnikende torenwachter met de naam Monsieur Hector. Boyard was toen bijna, ná dat van ‘Kulderzipken’ en ‘Het liegebeest’, mijn favoriete kasteel.

Tel daarbij het feit dat ik vandaag vooral naar ‘De mol’ kijk omdat de proeven daar altijd zo ingenieus in elkaar zitten – soms zelfs iets té ingenieus tijdens het laatste seizoen, maar dat terzijde – én dat ik in het echte leven weleens een escape room binnenstap, en ik behoor helemaal tot het doelpubliek van ‘The Big Escape’. Al zit daar ook een keerzijde aan: ten eerste lijkt ‘The Big Escape’ wel héél erg op ‘De mol’, maar dan zonder de geniale vondst van een saboteur tussen de kandidaten, en ten tweede blijft een escape room toch duidelijk leuker om zélf te spelen dan om naar te kijken.

Dat kwam misschien ook wel voor een stuk omdat de programmamakers nogal licht waren omgesprongen met het sowieso niet erg veel wegende woord BN’er. Tussen de twaalf kandidaten zaten één knar (Harry Piekema) die werd omschreven als ‘supermarktmanager’, één YouTuber (Giel de Winter) die in zijn commentaarstukjes het publiek aldoor toesprak alsof hij een hoogstpersoonlijke vlog bijhield, en één beautyblogster (Nikki de Jager) van wie ik betwijfel of ze de weg uit eender wélke kamer zou kunnen vinden, ook al stond de deur naar buiten gewoon wagenwijd open.

Wie nog? Ex-wielrenner Michael Boogerd, ‘Braboneger’ Steven Brunwsijk en vooral ook twee Vlamingen. Eva Van der Gucht, die in haar vrije tijd blijkbaar fulltime Hollandse is, accent incluis, en Lieven Scheire, die zich al na één proef – die hij nagenoeg helemaal in zijn eentje oploste – opwierp als huizenhoog favoriet voor de eindoverwinning. Komaan Lieven: je kan het!

De proeven zagen er leuk uit en goed bedacht, maar dan vooral voor de kandidaten. Als kijker was het soms moeilijk om méé te denken, omdat er heel snel van aanwijzing naar aanwijzing werd geroetsjt en het einddoel (behalve dan: uit de kamer geraken) niet altijd even duidelijk was. Er gebeurde iets met een vliegtuigtraject, een bestemming en een bagageslip, maar het is me nog altijd niet helemaal duidelijk wát precies. Alleen dat één team er sneller achter was dan het andere.

De makers probeerden wel om psychologische oorlogsvoering te introduceren in de vorm van tips die na elke kamer werden toegekend aan het winnende team. Wie middels die tips achteraf het juiste woord wist te raden, kon niet worden weggestemd. Tenzij iederéén het woord raadde, wat in de eerste aflevering ook doodleuk gebeurde: geen kat die zijn mond kon houden, waardoor na een aantal halfbakken akkoordjes á la ‘Expeditie Robinson’ iederéén alle tips had.

Het kan zijn dat ‘The Big Escape’ in de volgende afleveringen beter wordt, wanneer we die zogenaamde BN’ers alvast wat beter leren kennen, de kandidaten tactiek bijleren en de proeven toch iets spectaculairder mogen ogen; Lieven beloofde in dit blad alvast een proef bijgestaan door een bataljon van het Nederlandse leger in één of andere verlaten hangar. Misschien wordt het dus nog iets. Maar tijdens de eerste aflevering had ik al te vaak heimwee naar de slijmemmers van Bart Peeters en de sleutelbos van Monsieur Hector.


Quote

‘Op weg naar de stemronde dacht ik: ‘Ik stem op Lieven want die kan ik toch nooit verslaan, die heeft zó’n brein.’ Maar toen ik daar aankwam, was ik zijn naam vergeten, en dus heb ik maar op Steven gestemd.’ Beautyblogster Nikki de Jager, dames en heren.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234