null Beeld

Tv-review: 'The Big5 van Europa' op één

De Grote Vijf, dat zijn voor ons: The Beatles, The Rolling Stones, The Kinks, The Who en The Velvet Underground. Afrika dacht daar anders over en nomineerde met stip de leeuw, de buffel, de olifant, de luipaard en het nijlpaard. Dat geurt naar nepotisme - al die beesten komen zowat uitsluitend in Afrika voor - zo vond ook Chris Dusauchoit: die gaat in zijn nieuwe Eén-programma 'The Big5 van Europa' op zoek naar Europees wild dat niet hoeft onder te doen voor de toppers van het zwarte continent.

vvp

Even eerlijk: Eén heeft dierenprogramma's nodig zoals Canvas documentaires over WO II. Maar goed, de Afrikaanse 'big five' spreken bij veel mensen tot de verbeelding, en zijn toch iets spannender om naar te kijken dan een hond met een gebroken poot bij de dierenarts. Dat vonden ze bij de VRT ook: 'The Big5 van Europa' begon met een flash forward (de overhandiging van de ingekaderde lijst met dierennamen aan dé baas van Europa, Herman Van Rompuy) en werd ondersteund door 'Bourne'-achtige vioolmuziekjes: net een spionagethriller, maar dan met wasberen!

Chris trok eerst naar Finland, alwaar hij ging rondvragen achter 'the wolverine'. Groot was onze teleurstelling toen bleek dat het ging om een veelvraat, niet Hugh Jackman - toch ook een indrukwekkend zoogdier. Géén teleurstelling in het gelaat van Dusauchoit: toen hij in de schemering, ergens tussen een boom en een struik, eindelijk een vage veelvraat opmerkte, zag je zijn ogen zó oplichten. Ook al kon je uit de beelden weinig opmaken - we zijn nu eenmaal verwand door BBC-documentaires - Chris was zo blij als een kind, de koning te rijk - zijn eigen dierenminnende zelve, quoi.

En het was net dát buitensporige enthousiasme van Dusauchoit - en van Frederik Thoelen en Iwan Lewylle, zijn kompanen - dat de leuke stukjes televisie opleverde. De meeste beesten - een hapgrage witte haai niet te na gesproken - kunnen ons gestolen worden, maar gedreven, misschien zelfs lichtjes gekke mensen met een camera in hun zog kunnen ons wél bekoren. De heren namen hun opdracht op als een missie, een heuse queeste, mythologische figuren als Lancelot of Odysseus niet onwaardig, en zo hoort dat. Mensen met passie zijn altijd interessant, ook al praten zij over vogels.

Verreweg het plezantste stuk van de aflevering: Chris Dusauchoit die vertelt over zijn afkeer voor muggen. De laatste keer dat hij in Finland was, werd hij zo gestoken door de krengen dat hij in een anafylactische shock ging, naar het ziekenhuis moest worden gevoerd en vandaag alleen nog in een Finse kijkhut durft te zitten met een muggennet op zijn kop. Ook meegebracht: sprays, zalfjes, crèmepjes en zelfs een adrenalineshot voor het geval hij weer in shock zou gaan. Aantal muggen gezien aan het eind van de aflevering: nul. Chris is een man met wie je naar de oorlog kunt, 'The Big5' een bovengemiddeld entertainend zaterdagavondprogramma.

Toch nog een klein punt van kritiek: die titel 'The Big5 van Europa', wat is daar de bedoeling van? Zit daar een soortement woordspeling achter die wij niet snappen? (De Bigs van Europa?) Had iemand van de pr-afdeling koffie gemorst op het toetsenbord, waardoor de spatieknop tijdelijk buiten dienst was? Of was dit een klungelige poging tot jongerenterminologie? (Iets als ' C U l8er'?) Eén ding is zeker: de mens blijft vooral zélf een vreemd beestje.


Quote

'Dat voel je meteen in de longen.' Dat zal wel als je muggenspray van factor 50 in je gezicht spuit, Chris.


Tweet

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234