null Beeld

Tv-review: 'The Sky is the Limit' op VIER

Vlaamse programma’s die titelgewijs hun heil gaan zoeken in het Engels, het doet ons altijd een beetje de wenkbrauwen fronsen. Alsof een extra blinkende carrosserie nodig was om de zwakke motor te verhullen. Uitzondering op die regel: ‘Quiz Me Quick’. En nu ook: ‘The Sky Is the Limit’.

mke

Hoe kunnen we het kijkgenot dat ‘The Sky is the Limit’ ons verschafte het best omschrijven? Halen we dan ook maar even ons beste Engels boven: dit nieuwe programma over stinkend rijke Vlamingen is een knoert van een guilty pleasure. Het bracht ons zelfs even terug naar onze puberteit, toen wij ons wekelijks zaten te vergapen aan gigantische villa’s met privé-cinema’s, jacuzzi’s en monsterlijke koelkasten – steevast gevuld met Crystal Champagne - in het MTV-pareltje ‘Cribs’. Ook ‘The Sky Is the Limit’ draaide in de eerste plaats rond materiële rijkdom.

Was daarbij uitermate verfrissend: programmamaker Peter Boeckx deed totaal geen moeite om te verbergen dat die decadente oppervlakkigheid de spil van zijn reeks vormde. Geen flauw gepeil naar ‘de mens achter de rijke stinker’. Neen, Boeckx toonde zich oprecht geïnteresseerd in hoe de kledingsladen van zijn personages geschikt waren en welke schoenen de – per definitie – jongere deernes droegen die zich tegen rijke kunsthandelaars en ondernemers vlijden. Over de beweegredenen van de Russische Olga en co. om hun thuisland in te ruilen voor een monstervilla in Herentals spreken wij ons hier overigens niet uit. Wat maakt het ook uit? Het onderlinge gehakketak tussen Olga en haar Harry over haar oprukkende territoriumdrang in de gezamenlijke dressing leverde heerlijke televisie op.

Het is nochtans een fijne grens die Boeckx bewandelt: het protserige leventje van zijn protagonisten zou even goed ergernis kunnen opwekken (en als we er Twitter even op nakijken, deed het dat in veel gevallen ook). Voor ons werd ‘The Sky Is the Limit’ daarvan gered door de voortreffelijk gecast. Momenteel twijfelen we nog tussen de excentrieke Jan Kriekels en de gladde, van een plat Kempisch accent voorziene Harry Schurmans als onze favoriet.

Onze voorlopige conclusie na de eerste aflevering is trouwens dat je niet slim, inventief of ondernemend moet zijn om rijk te worden. De grootste gemene deler van Schurmans en Kriekels was – excuses, het Engels stond vandaag in de aanbieding – hun onveranderlijke dirty mind. Kriekels is in het professionele leven een pionier op het vlak van groene energie, maar werd pas echt enthousiast als hij het over zijn zwemvijver kon hebben. Voor de vorm liet hij zich inspireren door de lippen van een vrouw – en dan hebben we het niet over die ten noorden van de boezem. Schurmans kon het dan weer niet laten om voortdurend te verwijzen naar zijn vurige seksleven met Olga , hoe vaak die ook afkeurend haar lippen – de noordelijke dan - tuitte.

A dirty mind is a joy forever. En dus blijkbaar een goed begin voor wie decadent rijk wil worden. Tot die dag voor ons aanbreekt , genieten we wel plaatsvervangend met ‘The Sky Is the Limit’.


Quote

‘Ja, het is zeker niet slecht.’ Steven Defour is laaiend enthousiast over zijn peperdure appartement in Portugal.


Tweet

Twitter ontplofte bij ‘The Sky Is the Limit’. Een kleine bloemlezing.In de kast van Defour

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234