null Beeld

Tv-review: 'Topdokters' op VIER

Zelfs als u een zwakke maag heeft, loont het om naar Topdokters op Vier te kijken. Omdat u er ontdekt waarom artsen soms narcisten moèten zijn, waarom ze nergens vies van mògen zijn en waarom het ook hen soms allemaal te veel wordt.

nc

De makers van Topdokters Hazel Pleysier, Annick Bongers en Charlotte Lerouge die eerder ook al het gelauwerde programma De Rechtbank en/of de sterke reeks De bende Haemers maakten – kozen niet voor de gemakkelijkste weg. In deze documentairereeks staat niet de patiënt centraal, maar de arts.

'Om dat te kunnen én vooral te durven moet je 'een narcist zijn', overtuigd dat je de beste bent voor de job.'

Dat het programma ook zonder die focus op al te persoonlijke drama's meer dan boeit, is te danken aan (hun keuze van) de artsen die niet alleen op hun vingers, maar ook in hun hart laten kijken. Stuk voor stuk keien in hun vak, al zullen wellicht vooral internationaal bekende namen als cardioloog Pedro Brugada, hartchirurg Hugo Vanermen of orthopedisch chirurg Filip Bataillie een belletje doen rinkelen.

In de eerste aflevering ging de meeste aandacht evenwel naar Guido Dua, diensthoofd neurochirurgie van het Antwerpse Middelheimziekenhuis. Ook al zegt die naam u misschien niets, die aandacht is méér dan verdiend.

Niet alleen omdat neurochirurgie zelfs onder de Olympische medische disciplines een categorie apart blijft. Een hart opereren klinkt dan wel spectaculair, een hart blijft al bij al "een eenvoudig orgaan, een pomp" zoals Vanermen het zegt. Dan zijn de hersenen wel even andere koek.

Als je een hersenoperatie zou vergelijken met een plank van een halve meter die je zonder vallen over moet, dan hangt die plank bij neurochirurgie "tussen twee flatgebouwen. Doe je dan een misstap, dan heb je héél grote miserie", zegt Dua zelf. Eén misstap kan soms het verschil tussen leven en dood betekenen.

Om dat te kunnen én vooral te durven moet je 'een narcist zijn', overtuigd dat je de beste bent voor de job. Dat ìs Dua, maar dat heeft in zijn geval niets met machisme te maken. Integendeel: Dua benadert zijn patiënten zeer warm en zacht. En net dat maakt hem helemaal tot een topdokter.

Wie een zwakke maag heeft, moest misschien af en toe de ogen sluiten. En ja, een programma over artsen toont d'office ziekte en miserie. Maar af en toe was het programma ook grappig. Als darmspecialist Danny De Looze uitweidt over de precieze portie en de versheid van de stoelgang die een Nederlandse vrouw moet produceren voor haar echtgenoot. En toen moesten die uitwerpselen nog gemixt worden. Echt waar: ge-mixt. We kunnen u verzekeren: het beeld dat u had van uw zilverkleurige staalmixer in de keuken zal nooit meer hetzelfde zijn.

Maar dàt is niet wat Topdokters zo sterk maakt. Wel het mededogen en de menselijke feilbaarheid die artsen er tonen. Hoe ook zij hun verliezen moeten dragen en er daarna weer volledig moeten staan voor de volgende high risk ingreep.

Dua toonde zich een eerste keer kwetsbaar toen hij toegaf dat ook hij bijgelovig kan zijn. Dat ook een neurochirurg een geluksbrengertje nodig heeft voor elke operatie - zoals zijn jas hangen op zijn vaste plaats: nummer elf, zijn geluksgetal - dat hadden we nog niet gezien.

Beklijvend werd het op het moment waarop Dua zijn tranen moest verbijten nadat hij een gezin het verlies van een dochter moest melden. En Woestijnvis bracht dat in beeld zoals we dat van hen gewoon zijn. Sereen, zonder vals sentiment, gewoon sterk.


Quote

‘Als ik opereer, draag ik altijd dezelfde bh’ (neurochirurge Mania De Praeter)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234