null Beeld

TV-review: 'Topstarter' op Eén

We weten niet hoe het met u zit, maar wij spoelen die eerste werkdag van de week al eens graag door met een flinke portie entertainment, liefst van het escapistische soort. En daarvoor wenden wij ons – ouderwets dat we zijn – tot onze lichtbak, troost in donkere tijden.

mke

Maar da’s dezer dagen buiten de bonzen bij VTM én VRT gerekend. Via een toevallige speling van het lot – en ook wel wat inbreng van overheidshand, vermoeden wij – wordt een mens die avond om de oren geslagen met maar één boodschap: ‘Gij zult ondernemen!’

Eerst was daar het niemendalletje ‘Crème de la crème’ op VTM, een nauwelijks verholen reclamespot ter bevordering van het ondernemerschap in Vlaand’ren. En nu doet ook Eén zijn duit in het zakje met ‘Topstarter’, dat op zoek gaat naar de beste beginnende ondernemer van onze bescheiden aardlap.

In de eerste aflevering mochten een tachtigtal ambitieuzen hun idee komen pitchen voor de driekoppige jury. Bij ons weten betekent pitchen eigenlijk gewoon ‘voorstellen’, maar business is niet toevalligbusiness, zo bleek al snel. Ook elders werd er geregeld over values en good feeling gebakeleid. Een ander vooroordeel dat intact bleef na ‘Topstarter’? Om het in de zakenwereld te maken, kan je maar beter uit keihard hout gemaakt zijn. De drie juryleden, met voorzitster Inge Geerdens op kop, vormden daar het levende bewijs van. Ze liet niet alleen bij de kandidaten het zweet lopen op plaatsen waarvan ze niet vermoedden dat het kon, één keer zagen we haar zelfs de andere juryleden op hun plaats zetten. Raawch.

Gelukkig was daar het onverholen, bij momenten best aanstekelijke enthousiasme van de kandidaten, die in het beste geval met een topidee en een topplan aan kwamen zetten. Vooral het gebruik van sociale media – u weet wel: Twitter en Facebook – werd bij Inge en co. onthaald op blinkende oogjes en een unanieme ‘ja’. Maar met enthousiasme alleen kwamen de kandidaten niet voorbij de jury. Zoals die ene jongedame, die op zich een lovenswaardig idee had: ze zou met een mobiele boerderij langs tehuizen en homes trekken, om de ouden van dagen te plezieren met wat pluizig gezelschap. Helaas, haar businessplan stond er niet. Het hielp waarschijnlijk ook niet dat één van haar dieren – die ze voor de handigheid mee had genomen – halverwege haar uiteenzetting prompt op de jurytafel scheet. Een origineel visitekaartje, dat wel natuurlijk.

Al bij al wandelden wij fluitend weg van ‘Topstarter’. Als ons volgende week weer die vervelende neiging overvalt om iets bij te leren, kiezen wij op maandagavond voor Eén.


Quote uit het pogramma?

‘We moeten gewoon af van het idee dat het een soort fiets is.’ Kandidaat Wouter is niet ontmoedigd door de njet voor zijn Wandelfiets. Misschien al eens beginnen met de naam veranderen, Wouter?


De beste tweet over het programma?

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234