null Beeld

TV-review: Tournée Générale (Eén, woensdag, 21.35 u)

Humo bekijkt voor u het nieuwe tv-seizoen, zo hoeft u dat niet meer te doen. Of misschien wel? Deze keer voor u besproken: 'Tournée Générale' op Eén.

Jeroen Maris

Concept

Jean Blaute en Ray Cokes drinken bier

Met

Twee mannen in een VW-bus

Review

Bier, die trouwe metgezel tijdens zompige nachten, staat nog steeds centraal in reeks twee van 'Tournée Générale', het speeltje van Jean Blaute en Ray Cokes dat van Canvas naar Eén mocht verhuizen.

Ze hijsen zich ook nog altijd, ongeacht hun promillage, in een kaduuk busje, en voeren de gescleroseerde gesprekjes van mannen die jongensachtigheid willen verbeelden, maar vergeten zijn dat één van de wezenskenmerken van die hemelse state of mind net is dat hij zich niet op commando bij de lurven laat vatten, en al zeker niet ten behoeve van een televisieprogramma.

In tegenstelling tot wat Blaute en Cokes allicht zelf denken, moet 'Tournée Générale' het dus vooral hebben van de gasten. En - komt het goeie nieuws - op dat vlak zat het best snor in de eerste aflevering. Allereerst werden vier bierminnende vrouwen bij elkaar gebracht. Puik plan, want niets zo sexy als een freule die zich aan een cafétoog een Orval inschenkt.

Of het moet een freule zijn die zich aan een cafétoog een Orval inschenkt en me vervolgens meldt dat ze die avond niet aan lingerie doet. Maar genoeg herinneringen opgehaald: het voor 'Tournée Générale' bijeengeharkte vrouwelijke kennerspanel sprak met kennis van zaken over de bieren die ze voorgeschoteld kregen, en ze negeerden de afgeleefde plaagstootjes die Blaute en Cokes afvuurden.

Nu ik er zo over nadenk: ze dronken vooral, en dat is tot nader order toch wat er met bier dient te gebeuren.

Later karde het olijk duo richting Poperinge, om er een biohopboer te assisteren die droomde van zijn eigen bier. Dat was mooie televisie, omdat we een man te zien kregen die met passie door zijn biogrond scharrelde, en eerlijke vakkennis koppelde aan innemende bezetenheid.

Op de achtergrond schuifelde zijn ouwe vader mee - in mijn gedachten doemden de contouren van een generatiekloof en nukkig vader-zoon-sentiment op. Maar kijk: toen de vader dan uiteindelijk aan het woord kwam, bleek hij helemaal gewonnen voor de bio-bevlieging van zijn zoon.

Meer nog: hij gaf onomwonden toe dat die zoon het beter deed dan hijzelf, die in de jaren 70, allicht iets te enthousiast met pesticiden sproeiend, een fiks aantal hectaren naar de verdoemenis had geholpen. Die enkele krakende zinnen van de trotse vader braken het voortdurende kijk-ons-jolig-zijn van Blaute en Cokes, en zorgden voor, welja, ontroering.

Afsluiten deden Blaute en Cokes met een gastronomisch maal en, uiteraard, bier. Het weze hun gegund, maar of ik nu in mijn stamkroeg ga opscheppen over 'Tournée Générale'?

Quote

'Sommige jongens dromen ervan om in een Formule 1-bolide te rijden, maar geef mij maar een tractor.' (Ray Cokes staat te jokken.)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234