Tv-review: 'Uitzonderlijk vervoer' op VIER

Geen nachtenlange brainstormsessies voor het concept achter ‘Uitzonderlijk vervoer’. De opzet is namelijk kinderlijk simpel: Kamagurka gaat een comedian thuis ophalen en geeft hem of haar een lift naar de eigen show. En wat er onderweg gebeurt, dat zien we wel.

Het resultaat deed een beetje denken aan Jerry Seinfelds ‘Comedians in Cars Getting Coffee’ - waarin Seinfeld exact datgene doet wat de titel belooft: met een collega een kop koffie gaan halen - maar dan met Kama, de enige man die nog altijd tv-genieker is dan hij zelf misschien wel wil toegeven.

In de eerste aflevering van ‘Uitzonderlijk vervoer’ mocht Kamagurka Philippe Geubels gaan ophalen. Bestemming: Vlissingen. Degeub, een man van vele fobieën, begon nog voor het instappen al te polsen naar Kama’s rijkunsten (‘Ik rij eigenlijk niet zo graag mee met andere mensen’) en bleek er op de koop toe een paar bizarre stelregels over autorijden aan over te houden.

Zijn markantste mankement bleek numeriek: alle cijfers in de wagen moesten even zijn – de stand van de airco, bijvoorbeeld, of de radiofrequentie. Koren op de molen van Kama, die prompt gewag maakte van een gelijkaardige kronkel: bij hem moesten alle cijfers in de auto óneven zijn. Zzzzíng! Gordel om, we waren vertrokken.

Maar wie een rijdend steekspel tussen de twee verwacht had, kwam ontnuchterd aan in Vlissingen. Eens onderweg werd duidelijk dat ‘Uitzonderlijk vervoer’ een staaltje slow television is van het soort dat je tegenwoordig niet vaak meer tegenkomt: geen voice-over, geen verdere tekst noch uitleg, en geen flitsende montage.

Zo werd bijvoorbeeld het deel waarin Geubels Kamagurka een mop probeerde aan te leren ook heel gelaten, hoelang het ook duurde voor Kama de clou onder de knie had. Hij probeerde zijn nieuwste talent uit in de dichtstbijzijnde drive-in, om vervolgens zo geweldig de mist in te gaan dat het weer hilarisch werd. Het is hem vergeven: zelden zo gelachen met een mop die een herkenbare pointe miste.

Reizen doet ontboezemen, en de echte kern van het programma bestaat uit de zielsroerselen die al rijdend blootgelegd worden in de passagiersstoel. Zo bekende Geubels ooit begonnen te zijn als Hans Teeuwen-afkooksel, waarop we een fragment van de man zelf te verwerken kregen. Een láng fragment. Nu kan er nooit zoiets zijn als te veel Teeuwen, maar we schrokken wel even toen we na afloop plots weer de knikker van Geubels zagen: héél even vergeten waar we naar zaten te kijken.

Voor een programma met en over comedians was er in ‘Uitzonderlijk vervoer’ al bij al veel sérieux te vinden. Ja, er viel ook wat te lachen, maar de persoon in de passagiersstoel naast Kama bleek naast een moppentapper om den brode toch ook een mens te zijn. En mensen hoeven niet altijd te lachen - tenzij hij natuurlijk bang is voor oneven getallen, dat is gewoon hilarisch. Misschien toch maar eens een zitje reserveren voor volgende week.


Quote

‘Ik word kwaad als mensen niet rechts rijden. In Engeland word ik vaak woedend.’– Philippe Geubels.


Tweet

Ja, ook bij het publiek zorgt ‘Uitzonderlijk vervoer’ voor ontboezemingen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle verhalen van de Humo rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234