null Beeld

Tv-review: 'Vanthilt on Tour' op één

Die gebroken elleboog moet toch iéts gedaan hebben: sinds Franks onfortuinlijke val lijkt ook die ellenlange winter eindelijk finaal gebroken. Op het scherm is het dan ook tijd voor de traditionele wissel van de wacht: Tomas De Soete en Freek Braeckman trekken op reces met ‘Café Corsari’ en laten oudgediende Marcel Vanthilt opnieuw een zomer lang gastheer spelen in ‘Vanthilt on Tour’.

mke

Geen week te vroeg trouwens, die sluiting van ‘Café Corsari’. Maar goed, we zouden het hier over ‘Vanthilt on Tour’ hebben. Vergis u daarbij niet: buiten de opgesmukte generiek en het tourconcept is ‘Vanthilt on Tour’ nog altijd gewoon ‘Villa Vanthilt’, maar dan op wieltjes. In onze herinnering leek die talkshow verdacht veel op de wekelijkse markt hier op het dorpsplein: iedereen mag er zijn waar komen aanbevelen, en dat liefst zo luid mogelijk.

Bij het eerste gesprek was het alvast van dattum: Francofielen Karl Vannieuwkerke en Bart Van Loo mochten hun programma ‘God in Frankrijk’ komen voorstellen. Als hun enthousiasme een graadmeter was, hadden de twee het allerbeste programma ooit gemaakt. Of ze hadden zich voor het gesprek al een wijntje of twee welgevallen, dat kan ook. Hun roodaangelopen ijver strookte in ieder geval niet met ons gevoel als kijker, die er nog maar net gezellig bij kwam zitten. De mannen spuiden de ene anekdote na de andere, joegen het publiek mee in een dansorgie en bewierookten elkaar als moest er een duivel worden uitgedreven. Wij begonnen ons ondertussen weer te herinneren waarom we zoveel zomeravonden in onze tuin doorbrachten.

Van de andere gesprekjes spatte de urgentie evenmin af, maar die waren alvast gezapiger van toon. Met een gastheer als Vanthilt, die – wenkbrauw permanent in de frons – van hot naar her stuitert, mag dat ook wel. Over ’s mans presentatietalenten hoort u ons trouwens geen slecht woord reppen. Vanthilt houdt als gastheer kundig het midden tussen gezonde interesse en kwajongensachtige branie. Zelfs het honderdjarige besje Anne was niet veilig voor de double entendres die Vanthilt in haar brave uitleg meende te horen. En zo kwam de gastheer nog wel met wat uitspraken weg, die bij mindere goden tot ongemakkelijk stoelgeschuifel hadden geleid.

Voor de rubriekjes die de talkshow van afwisseling moeten voorzien, zijn de makers het overigens niet ver gaan zoeken. Een fotowedstrijdje waar de kijker thuis aan kan meedoen of een krantenkop die in het oog springt: zo’n dingen. En toch, de uitleg die vogelliefhebber Jan Desmet (niet die van De Nieuwe Snaar) kwam geven bij een nieuwsbericht over vogels die in Egypte in de kookpot worden gedraaid, was één van de fijnste items van de avond. Veel had daarbij te maken met de heer Desmet, zelf een nogal vreemde vogel, die zijn uitleg doorluchtte met versregels van de grote dichter Jakob Katz en zelfs een citaat uit de bijbel.

Van zulke curiositeiten zal ‘Vanthilt on Tour’ het wat ons betreft de volgende maanden moeten hebben. In het barre talkshow-landschap van het voorbije jaar– zie (of liever niet) ‘Sean Late Night’ en ‘Café Corsari’ – is ‘Vanthilt on Tour’ niettemin een verademing.


Quote uit het programma

‘Dan zou ik me toch maar haasten.’ Marcel Vanthilt tegen de honderdjarige Anne, die vertelt over een gerecht dat ze ooit nog eens wil eten.


Tweet

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234