null Beeld

TV-review: 'Vlaanderen Vandaag' interviewt Roger Vangheluwe (VT4, donderdag, 18.30 u.)

Humo bekijkt voor u het nieuwe tv-seizoen, zo hoeft u dat niet meer te doen. Of misschien wél? Deze keer voor u besproken: ''Vlaanderen Vandaag' interviewt Roger Vangheluwe ' op VT4.

Raf Weverbergh

Concept

Pietje de Leugenaar.

Met

Marc Geenen, Roger Vangheluwe.

Review

Omstreeks minuut 40 in zijn eerste mediaoptreden sinds het pedofilieschandaal voelt bisschop Roger Vangheluwe zich zichtbaar in zijn sas. Genoeg om een klein preekje af te steken - men kan de man uit het bisschoppelijk paleis halen, maar niet het bisschoppelijk paleis uit de man. Hij weidt, op zalvend-roomse preektoon, uit over zijn keuze om uitgerekend in de paastijd een interview te geven. Hij heeft het gedaan, zegt hij, omdat Pasen een verjaardag is. En hij drukt de hoop uit dat iedereen nu met 'meer vreugde en meer hoop' Pasen zou kunnen vieren. Ook - en vooral - hijzelf, moeten we begrijpen. Hij wijst er fijntjes op dat God altijd het laatste woord heeft. Mocht de voormalige monseigneur iets eigentijdser gebekt zijn, hij had ook gewoon 'fuck you' kunnen zeggen.

Marc Geenen en de ploeg van 'Vlaanderen Vandaag' mogen zichzelf feliciteren met dit ontluisterende interview. Zelden was zichtbaarder hoe iemand zich ongenaakbaar kan voelen.

Zijn er ooit meer verkleinwoorden opgestapeld om seksueel geweld weg te wuiven? Het misbruik van zijn neef - tussen zijn vijfde (!) en achttiende levensjaar - is begonnen 'als een spelletje', betoogde Vangheluwe. Een 'stukje intimiteit'. 'Dat ging niet ver en dat was een beetje een relatietje zo, en ik had niet de indruk dat mijn neef daar tegen opzag. Integendeel zelfs (grijnst).' Hij benadrukte dat hij zich geen pedofiel voelt, en dat er nooit sprake is geweest van penetratie of 'brute seks'.

Voor wie eraan twijfelde: Vangheluwe liegt hier. Walter Vansteenbrugge en Christine Mussche, advocaten van het slachtoffer, ontkrachtten in een reactie vrijwel meteen deze relativerende versie van de feiten. Peter Adriaenssen, voormalig voorzitter van de Commissie Seksueel Misbruik in de kerk, zei vroeger al in Humo dat het misbruik door Vangheluwe ver ging: hij had het over 'het hele gamma van misbruik'. Ook procureur Jean-Marie Berkvens voelde zich geroepen om te reageren: 'Die jongens hadden geen telraam bij zich, maar het misbruik is ontelbare keren voorgevallen.'

Pittig detail: Vangheluwe laat optekenen dat dit soort relatietjes 'niet zo abnormaal waren, hoorde ik zowat, in een aantal kringen ook zo.' Men vraagt zich af in welke kringen de eerwaarde heer bisschop dan wel verkeerde, zo.

Wat heeft Vangheluwe het meest pijn gedaan? Twee dingen: dat er over hem niks goeds meer gezegd mag worden van de media. Hij heeft tenslotte altijd zijn best gedaan als bisschop, vindt hij zelf.

Een ander grievend feit was een T-shirt dat Vangheluwe het afgelopen jaar onder ogen kreeg, waarop iemand een Bijbelcitaat ijdel had gebruikt: 'Een T-shirt met de zeer heilige tekst op een schaamlapje: neem mij, dit is mijn lichaam. Ik vind dat dit in ons land niet zou mogen kunnen. Dat men een godsdienst, het heiligste van een godsdienst, belachelijk maakt en misbruikt.'

Naar het einde toe had je Marc Geenen een scherpe naald toegewenst, om deze ballon van zelfgenoegzaamheid door te prikken. De woorden: 'u liegt' of eventueel 'er staat een groot zwart kruis op uw voorhoofd' hadden wellicht kunnen dienen. Dat is de enige kritiek die je kan formuleren op dit uitstekende, sec gebrachte interview: dat Vangheluwe zich op geen enkel moment werkelijk verontrust heeft gevoeld.

Na een minuut of vijftig is het genoeg geweest voor de bisschop. 'Zo,' zegt hij nadrukkelijk, ten teken dat de audiëntie nu afgelopen is. Oprotten maar, persmuskiet. Tijd om die paasmis te gaan voorbereiden. En zijn middenvinger gaat naar zijn neus. Ten overvloede.

Quote

'Ik heb daarmee kunnen leven en - denk ik - vrij goed functioneren' - monseigneur Vangheluwe kan iedereen geruststellen: hij heeft geen trauma's overgehouden aan het door hem gepleegde seksuele misbruik

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234