TV-review: Wat als op 2BE

‘Als mijn tante nonneke kloten had was ze mijne nonkel pater, en als ons moeder wielen had was ze nen bus’. Ja, loze veronderstellingen kunnen weleens tot hilariteit leiden. En dan zijn we nog niet eens begonnen over het tweede seizoen van ‘Wat als?’, dat sinds maandag weer Vlaamse tv-toestellen teistert.

Absurditeit is geweldig. Bewust absurd zijn is een kunst. In dat opzicht is ‘Wat als?’ een staaltje kunst waar de stoffige kunstkenners in ‘Rijker dan je denkt’ spontaan hun broek van zouden bevuilen. Ook het tweede seizoen van de scheve sketchshow raakt namelijk kant noch wal. Opgelucht uitademen: dik uit de nek lullen kán nog op televisie. En op primetime nog wel.

We kunnen ons goed voorstellen dat niet iedereen kan lachen met de humor in ‘Wat als?’ – ‘te vergezocht’ hoorden we zo eens iemand zuchten ten tijde van het eerste seizoen. Mag natuurlijk, maar dan hebt u het jammer genoeg niet begrepen. De humor zit net in de onzin, in het feit dat niemand in een nuchtere staat zich ooit zou afvragen wat er zou gebeuren als de nieuwe paus een hond was. Het antwoord laat zich nochtans makkelijk raden: Zijne Heiligheid zou uiteraard halfweg de rode loper halt houden om zich en plein public aan de kerkjuwelen te lebberen.

Een Emmy-award zat er vorig jaar niet in voor Bruno Vanden Broecke en kornuiten. Maar een kniesoor die daardoor ontmoedigd raakt. Het niveau ligt nog even hoog als tijdens het eerste seizoen, de cast is nog uitgebreid. Koen De Graeve is daarbij de opvallendste aanwinst: een mens zou nog vergeten da hij ook een aanleg heeft voor comedy, met al die Deadlines en Man en Machten.

‘Wat als?’ waait nog altijd vlot voorbij als een mep in het aangezicht: voorbij voor u het weet, maar uiterst memorabel. Net op tijd voorbij, voor u begint te wennen aan de ongein en de formule op de heupen begint te werken. En ja, er zijn af en toe nog sketches die er wat tussenuit vallen, maar over het algemeen geldt het oordeel van het vorige seizoen nog steeds: een programma waar we elke keer weer voor zouden gaan zitten.

Wat als… u nu een ongelooflijk grote smeerlap was en ons onder schot zou dwingen onze favoriet te kiezen uit de eerste aflevering? Welaan dan: dEUS zo ver krijgen dat ze fijn even meejoggen in de sketch ‘Wat als er geen iPods bestonden?’ was groots. Maar we zouden toch voor het fragment gaan waarin een misviering werd gehouden alsof het Laatste Avondmaal tweeduizend jaar eerder een beetje uit de gelopen was qua drankgebruik. Taferelen die deden denken aan de Humo-redactie na deadline: altijd leuk.


Quote uit het programma?

‘Als u de eerste dagen de drang voelt om uw vrouw door te zagen, dat is perfect normaal.’ – Oef, we maakten ons al zorgen.


De beste tweet over het programma?

Wat als u destijds nu eens bescherming gebruikt had?


En een fragmentje uit het programma:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234