null Beeld

Tv-review: 'We're going to Ibiza' op Eén

Van een ontroerende simpelheid: elders ter wereld rolden hoofden en bengelden moderne dictators hun lul vrijelijk over landsgrenzen naar keuze, maar in eigen land was het als vanouds gewoon een blote tiet die het internet in lichterlaaie wist te zetten. Er zijn dan toch nog zekerheden - oef.

Tom Raes

De mem in kwestie was van een likje verf voorzien en behoorde toe aan Cath Luyten, die zich ter promotie van ‘We’re Going to Ibiza’ - de quiz die ze voortaan van maandag tot donderdag voorzit - aan een bodypainter geschonken had. Bloot noch bodypaint had uiteindelijk ook maar een béétje uitstaans met de inhoud van ‘We’re Going to Ibiza’, maar het wérkte wel qua ruchtbaarheid.

Het concept achter ‘We’re Going to Ibiza’ is er eentje dat we in tegenstelling tot gratuit bloot nog níét met een uitputtende regelmaat hebben zien voorbijkomen. Centraal staat een koppel met trouwplannen, maar man en vrouw vormen geen verbond: ze moeten het tegen elkaar opnemen. Op het spel staat een vrijgezellenfeest op Ibiza, dat uiteraard maar door één van de twee gewonen kan worden. Vier dagen ongehinderd poepen ter plekke: 'We're Going to Ibiza' had zich voorgenomen huwelijken op de proef te stellen voor ze goed en wel bezegeld waren.

Het koppel dat in de eerste aflevering opgevoerd werd, was er eentje dat zorgvuldig geselecteerd leek: Freya was kabinetsmedewerker, wat in schril contrast stond met Frederic, haar toekomstige, die miniatuursoldaatjes in elkaar zette voor de kost. Hoongelach van Cath volgde, waarop ze naadloos de vraag stelde: ‘En trouwen jullie voor de kerk?’ Een vraag die je eerder verwacht van je grootouders, maar het aparte antwoord verried voorkennis: Frederic beweerde overtuigd níét gelovig te zijn, maar vond de paus naar eigen zeggen wél een toffe peer. De ringen zouden dus naar het Vaticaan opgestuurd worden, waar een montere Franciscus ze prompt zou zegenen en weer terugsturen. Paus Franciscus: als doeltreffend reclamebord moet hij enkel bodypaint en een paar loezen laten voorgaan.

De eerste ronde volgde dra. Daarin moest het koppel inschatten van welke onderwerpen de partner weinig tot niets af wist. Als die partner dan ook effectief het antwoord op de daaruit volgende vraag schuldig moest blijven, werd die door Cath aangemoedigd man- of vrouwlief met een speelse doch welgemeende ‘Fuck you’ af te wijzen. Het zou niet de laatste keer zijn dat er in 'We're Going to Ibiza' een soort venijnige competitiviteit aangemoedigd zou worden tussen Freya en Frederic, en je vroeg je op den duur af hoeveel steken onder water er uiteindelijk ook ónder water zouden blijven tijdens de terugrit naar huis.

Na de eerste ronde toonde 'We're Going to Ibiza' trouwens al snel z'n ware aard: er werden plots vier BV's opgetrommeld die de kandidaten zouden bijstaan in hun slag om Ibiza. 'Het leuke panelprogramma met BV's' - een heus tv-genre op zich - was een feit, verrassingen zouden dan ook niet meer volgen. Er was een karaokeronde. Er was Ruth Beeckmans, wat altijd fijn is, want Ruth doet altijd wat je van Ruth verwacht. Er waren ook Slongs Dievanongs en Peter Van de Veire, die ook voluit voldeden aan hun taakbeschrijving - 'gevatte opmerkingen maken in het Antwerps' en 'in panelprogramma's opdraven', en er was Bill Barberis, de man achter Toon in 'Thuis', de dagelijkse soap die z'n personages maar ongehinderd het dagelijkse leven in blijft sturen. Het zijn harde tijden voor wie niet naar 'Thuis' kijkt, en dan maken we nog deel uit van het kleine marktsegment dat 'Gewoon Joy' nog níét op de koffietafel heeft liggen.

Drie kwartier later kon Freya op vrijgezellenreis vertrekken. Of Frederic daar opgezet mee was, konden we niet doorgronden, maar zij was alvast in de wolken. Of dat voor de relatie van de deelnemende koppels ook zo zal zijn, moet nog blijken, maar als tv-programma was 'We're Going to Ibiza' in elk geval ongevaarlijk. Dat kan óók een verdienste zijn in tijden van onthoofdingen en moderne dictators.


Quote

'Dat is voor homo's, Peter.' - Peter Van de Veire kon maar één antwoord geven - 'Grindr' - toen hem om dating-apps gevraagd werd. De geruchtenmolen vloog spontaan in de hens.


Tweet

U had erbij moeten zijn.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234