null Beeld

Tv-review: 'Winteruur' op Canvas

'Never change a winning team' sprak ooit iemand met heel veel beginnersgeluk. Bij het winnende 'Winteruur' is er echter al lang geen sprake meer van dat beginnersgeluk, eerder van een uitstekende formule die, ondanks haar eenvoud, elke avond verrassend weet uit te pakken. En dat is bij de start van het tweede seizoen niet anders.

Een concept even simpel als succesvol dus: verzamel zetel, m/v met favoriete teksfragment, hond, een alleraardigste en tegelijk markante Wim Helsen, en dan - u raadt het nooit - praten maar. En luisteren naar elkaar. Dat levert zoiets moois op dat een mens zich haast zou gaan afvragen waarom we dat niet vaker doen.

Het is telkens koffiedik kijken welke kant het gesprek zal opgaan en welke toon beide gesprekspartners zullen aannemen. Dat het in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen, met Rudi Vranckx en zijn fragment uit 'Het gezicht van de oorlog' van Martha Gellhorn, geen grijnspartij of een moeilijke te behappen poëtisch sluitstuk van de dag zou worden, hoeft evenwel niet te verbazen. Rudi Vranckx over oorlogsverslaggeving is niet opzienbarend, maar deze keer wél anders. Deze keer mochten we namelijk plaatsnemen op de tribune ín zijn hoofd.

De tekstregels, een observatie van de oermoeder der oorlogscorrespondenten, hebben zich in het begin van Rudi's carrière als oorlogsverslaggever in zijn hoofd genesteld. Ze gaven geen antwoorden maar zorgden wel voor het inzicht dat er geen antwoorden zijn. Een inzicht waarna je enkel maar kan proberen om de oorlog - deels - te begrijpen en om het onmenselijke proberen weer te geven in menselijke taal.

Terwijl Rudi Vranckx verder onder woorden probeerde te brengen waarom hij oorlogsgebieden blijft opzoeken, doezelde Boris vredig verder. Dat was oké.


Quote

Vranckx: '... maar daar gaat hier nu niet over.'

Helsen: 'Dit is het gevaar dat dreigt in dit gesprek. We houden het kort.'

Wat het net zo sterk maakt: het kort houden is een miskend talent.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234