null Beeld

Tv-review: 'Wolven' op Eén

De kaarten van ‘Wolven’ leken op voorhand al gedeeld: drie jaar lang vergeten in de kluizen van de VRT, de aankondigende film ‘Wolf’ door recensenten als kleiduif aanzien en een soundtrack van Zornik. Neen, het zag er niet goed uit.

Tom Raes

‘Het leek ons een geinig idee om eens uitgebreid stil te staan bij de onbedoeld komische dialogen, bij de spuuglelijke look van de film, en bij de deerniswekkende vertolkingen. Maar uiteindelijk dachten we: laat maar waaien.’ Ziedaar het Humo-oordeel van ‘Wolf’, de pilootfilm die het toen nog spiksplinter-, fonkel- en nagelnieuwe ‘Wolven’ aankondigde in 2010.

Fast forward naar december 2012. Want wie klopt daar, kinderen? ‘Wolven’! Geen idee waar het fout liep, maar het duurde bijna drie jaar voor ons aller staatszender de tijd rijp achtte om de nochtans al volledig gedraaide flikkenreeks los te laten op het publiek. Alle hooggespannen verwachtingen nog aan toe, dat is een tijdje.

Tot overmaat van ramp bleek de eerste aflevering van ‘Wolven’ te bestaan uit de helft van de met plezier verguisde film ‘Wolf’. We wisten dus al snel waar de klepel zou hangen de volgende drie kwartier, maar omdat zelfkastijding nu eenmaal deel uitmaakt van onze taakbeschrijving zijn we toch maar lekker blijven kijken.

We zagen Axel Daeseleire diep in gedachten verzonken het landschap afturen. We zagen Pieter Embrechts een bijna fataal koele huurling spelen. We zagen een verhaallijn die we de eerste aflevering niet met succes konden ontwarren – ‘iets met een knullig hologram’, hebben we genoteerd. We zagen de Oostblokschurk, een onontbeerlijk type in de Vlaamse politiereeks. We zagen het met lede ogen aan.

We zagen en hoorden ook een scenario dat méér dan drie jaar eenzame opsluiting verdient. Oneliners moeten blijven hangen. Dat deden ze hier ook, maar dan om verkeerde redenen. ‘Dit is een ramp. Wat zeg ik, dit is een catastrofe!’ en ‘We vallen binnen in zijn wasserette, de perfecte plaats om geld wit te wassen.’ Lachen, gieren, brullen. Tranen met tuiten.

Het begint misschien te vervelen, maar we moeten het nog eens vermelden: het voorbije najaar was een gouden tijd voor de Vlaamse fictie: denk series als Clan, Crimi Clowns en Quiz Me Quick. Denk dan ‘Wolven’, en besluit dat die laatste inderdaad uit een heel ander tijdperk komt.

Is er hoop? Misschien wel, volgens Daeseleire was ‘Wolf’ helemaal niet representatief voor de reeks die eruit zou volgen. Kan goed zijn, maar wij bespreken nog altijd wat we zien. En neen, het zag er niet erg goed uit. Dezelfde score als de film dus, plus een halve ster. In de hoop dat het misschien ooit nog goed komt.


Quote uit het programma?

Seks… is voor dieren.’ – Pieter Embrechts onelinertzichzelf de geschiedenis en de vernieling in. Indien gevolgd door een droge ‘waf’ zien we er nog wel een geschikte openingszin in.


De beste tweet over het programma?

Drie jaar geleden kon je misschien nog komen aanzetten met een verhaallijn over hologrammen, maar ondertussen is die niche ook al volledig ingepalmd door dode rappers. Sorry, ‘Wolven’.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234