null Beeld

TV-TIP: Raging Bull

36 jaar geleden leverde Martin Scorsese 'Raging Bull' af, een in gestileerd zwart-wit gegoten moker van een film. 't Is het (waargebeurde!) verhaal van de getormenteerde bokser Jake LaMotta, die binnen de ring scoort met zijn vuisten, en er buiten de ring zijn leven mee verwoest. Creepy hoe Robert De Niro een fenomenale, in een mum van tijd onder je huid kruipende, dwarsige antiheld neerzette: kijken, vanavond op Canvas!

Redactie

- Meneer Scorsese! 'Raging Bull' leek aanvankelijk meer De Niro's project dan het uwe: hij leurde zes jaar met het verhaal, terwijl u niet echt interesse toonde.

Martin Scorsese «Ik wás in eerste instantie ook helemaal niet geïnteresseerd. Ik had nooit iets met boksen gehad - ik begréép gewoon niets van sport. En dan ging ik in die tijd ook nog eens door een persoonlijke crisis. De passie waar 'Mean Streets' uit voortgevloeid was, de noodzaak die ik voelde om goeie films te maken, was weg. Ik was bezig mezelf kapot te maken, deed dingen die niet goed zijn voor een mensenlichaam, werd uiteindelijk zelfs opgenomen in het ziekenhuis. Daar kwam De Niro me opzoeken, en tussen neus en lippen vroeg hij of ik toch geen zin had in 'Raging Bull'. Ik zei ja - zonder veel overtuiging, en met de gedachte dat 't er toch nooit van zou komen.

»Uiteindelijk heeft zijn verbetenheid ervoor gezorgd dat de film er kwam, én dat ik uit m'n crisis raakte. Hij was zo aanstekelijk enthousiast, ging verschrikkelijk op in die rol. Alleen al die fysieke transformatie! Hij creëerde een personage waar ik lange tijd bij in de buurt wou zijn - en redde zo mijn leven.»

- Die fysieke transformatie, dat zijn de 27 kilo's die De Niro aankwam voor de rol. Tour de force!

Scorsese «Er is een verschil tussen diëten en acteren - mensen schijnen die twee wel eens te verwarren. Het fabuleuze van De Niro was zijn acteerprestatie, niet het feit dat hij massa's vettigheid vrat. Bob wás LaMotta! Ook naast de set zag ik zijn gedrag veranderen. Er zat blijkbaar een bad boy in hem, een stoere schreeuwlelijk die zijn weg naar buiten zocht. En door LaMotta te spelen kon dat: ook voor Bob was 'Raging Bull' een reddingsboei.»

- Cathy Moriarty en Joe Pesci - die de vrouw en de broer van LaMotta spelen - waren indertijd nobele onbekenden. Een risico?

Scorsese «Het waren zelfs geen acteurs: 'Raging Bull' was hun debuut! Collega's en vrienden begrepen me niet: hoe kon ik zulke belangrijke rollen toevertrouwen aan niet-acteurs? Maar de geschiedenis geeft me gelijk: de vertolkingen van Cathy en Pesci stónden er.»

- In de autobiografie van LaMotta, die de basis vormde voor de film, is helemaal geen sprake van een broer.

Scorsese «Jake had hem er gewoon uitgeflikkerd! Hij haatte zijn broer zo erg dat hij 'm niet in zijn levensverhaal wilde. Gelukkig leerde research me dat die broer er wel degelijk was, en dat de relatie tussen die twee bepaald vertroebeld was. Zo kon ik de thematiek van de film wat oprekken: 't gaat niet louter over boksen, maar ook over broederliefde. Eigenlijk gaat die film zelfs helemáál niet over boksen. Hij gaat over angst, en over pijn, en over geweld. Over de demonen die elk mensenleven bezoeken.»

Bekijk de trailer:

undefined

Canvas

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234