null Beeld

Twee Belgen in Congo: Ronny Mosuse en Vincent Kompany op zoek naar hun roots

Naar Congo met Vincent Kompany en Ronny Mosuse: 'Wij hebben twee landen waarover we ons zorgen maken, maar ook twee landen waar we trots op zijn.' Culturen mixen maakt iedereen mooier.

Redactie

Ze zijn alle twee kinderen van een Congolese vader en een Belgische moeder, ze zijn alle twee meer dan begaafd, en ze zijn alle twee uitgegroeid tot rolmodellen voor blanke en zwarte jongelui hier te lande. Anno 2006 belichaamt niemand meer de Belgolaise dan voetballer Vincent Kompany en zanger Ronny Mosuse: 'Iedereen die ook maar de neiging heeft om op het VB te stemmen zou ik willen aanraden: ga op reis!'

De groene rand van Brussel. We hebben afspraak op een zorgvuldig geheim gehouden plek, het hotel van de Rode Duivels. Een groot voorrecht, want de bondscoach duldt anders geen persmuskieten in het spelershotel: dat fokt de gemoederen van zijn jongens maar op. Maar René Vandereycken is Fifa-ambassadeur voor SOS Kinderdorpen, een vzw die zich over de hele wereld het lot van weeskinderen aantrekt. En zijn sterspeler Vincent Kompany heeft het peterschap aanvaard van een project in Kinshasa: daar zal een dorp worden gebouwd, een school en een lazaret. De voetballer van Hamburger SV is samen met zanger Ronny Mosuse het uithangbord van de Congolese campagne. En reken maar dat het werkt. Vanmiddag nog heeft een oude dame uit Gent haar portemonnee leeggemaakt voor SOS Kinderdorpen, nadat ze een getuigenis van Ronny in de bus had gekregen. Tienduizend euro, met als motivatie: 'Als de Ronny het steunt, zal het wel in orde zijn.'

RONNY MOSUSE « Elke week krijg ik enkele aanvragen om mijn hoofd voor het goede doel te lenen. Meestal probeer ik dan na te gaan of het de moeite loont. Dat heb ik nu ook gedaan. 'Laat me eens zo'n Kinderdorp zien,' vroeg ik. En ze hebben me meegenomen naar Kitwe, Zambia, wat me bijzonder goed is bevallen.

» Zo'n Kinderdorp is een Afrikaanse afgeleide van Pleegzorg - iets wat ik uit eigen ervaring ken. In elk huis zwaait een moeder de plak over elf kinderen. Dat is goed, want zo is het geen komen en gaan van opvoeders of pleegouders die het eens proberen en het uiteindelijk niet blijken aan te kunnen. Als kind weet je: dit is mijn gezin voor de komende jaren. Plus, het is een plaatselijk initiatief. De moeders zijn van Kitwe, de kinderen zijn er van de straat geplukt. Ze hoefden niet te verhuizen, voor een adoptie of zo. Op die manier blijft het potentieel van een land - de kinderen - intact.»

VINCENT KOMPANY « Als kinderen in moeilijke omstandigheden aan hun lot worden overgelaten, dreigen ze de verkeerde weg op te gaan. Dat laten ze bij SOS Kinderdorpen niet gebeuren. In elk Kinderdorp is er een schooltje en een sportveld. Zo werk je aan de toekomst van een land. (plechtig:) SOS Kinderdorpen verzekert de toekomst van Congo.»


HUMO Een oude droom van jou is: sportinfrastructuur naar Afrika brengen.

VINCENT « Bij SOS Kinderdorpen kunnen de kinderen naar school gaan én sporten. En dat is maar goed ook. Misschien kan ik later, via de sport, het land nog iets bijbrengen.»


HUMO Een beetje zoals jij, Ronny, die in Lubumbashi een opnamestudio wilt neerzetten.

RONNY « Sterker nog: die staat er al (lacht). De muzikanten hebben het meest te lijden onder het alomtegenwoordige gebrek aan organisatie in Congo.»


HUMO Er zijn mensen genoeg die alle hoop voor Congo, en bij uitbreiding voor zwart Afrika, hebben laten varen. Zien zij het verkeerd?

VINCENT « Met zo'n grote bevolking in zo'n groot land met zoveel grondstoffen moet je er wel van uitgaan dat niet alles verloren is.»

RONNY « Over de oorlog in Oost-Congo, met zijn miljoenen slachtoffers, wordt amper bericht. Wat niet weet, niet deert, zeker? Het is wachten op een tsoenami in Congo: misschien dat we dan wakker schieten.

» Maar ik ben het met Vincent eens: er is nog hoop. Over de toestand ginds kun je ook verwonderd zijn: 'Straf dat ze ginds, met alle misère en aids, nog elke dag vrolijk opstaan en opnieuw beginnen.' Vive l'espoir! Dat is óók een ongelofelijk groot kapitaal.»


HUMO Een citaat van jou uit de nagelnieuwe documentaire 'Live in Kongo', waarvoor je met je vrienden muzikanten naar ginds bent gegaan: 'Het komt allemaal in orde - over een jaar of vijfhonderd.' Dat klinkt niet bepaald hoopvol.

RONNY « Laat Congo aan de Congolezen. Zij hebben een ander tijdsbesef. En misschien maar goed ook, daardoor raken ze minder snel ontmoedigd. Wij, westerlingen, willen met de komende presidentsverkiezingen alle problemen voorgoed uitgeklaard zien: eindelijk echte democratie in Congo! Maar natuurlijk kan dat niet. Malafide politici zullen niet op slag verdwijnen. Alleen: erger je daar niet te veel aan. Bekijk het liever positief: het is de eerste keer dat er op democratische wijze in het hele land een president wordt verkozen. De bevolking heeft, voor het eerst, het gevoel dat ze iets kan veranderen.»


HUMO Hebben jullie de tweede ronde van de verkiezingen rood aangestreept in je agenda?

VINCENT « Da's op 29 oktober, nee? En de huidige president, Kabila, is de grote favoriet. Hopelijk zullen de mensen die verandering willen niet te zeer ontgoocheld zijn.»


HUMO Ben je bang dat het land uiteen zal vallen?

VINCENT « Nee. Niemand is tevreden met de baas van het land, maar als het erop aankomt, is iedereen trots Congolees te zijn.»

RONNY « Dat is hier niet anders.»

Klaas Gaublomme regisseerde een 10-minuten-durende compilatie van het interview voor sos-kinderdorpen,

null Beeld

De montage vindt u door op dit beeld te klikken:

null Beeld

undefined

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234