null Beeld

Twee jaar na de knock-out: Hillary Clinton slaat terug

Ze had verwacht dat ze het land zou hervormen en belangrijke akkoorden zou sluiten met wereldleiders, maar in plaats daarvan vliegt ze nu de wereld rond om lezingen te geven. ‘Het imago van Amerika bladdert af. Dat verdient tegengas.’

ad

'Trump jaagt op iedereen, hij leeft van woede en chaos'

In jaar twee na ‘de klap’ heeft Hillary Clinton hernieuwde moed. Ze is opgewekt wanneer we haar ontmoeten: ze is gekleed in een typerend keurig jasje en haar even typerende lach weergalmt door het hotel. De sleutelwoorden ‘Ga door’ en ‘Laat niet los’ zijn haar leidraad. ‘Daar heb ik alle reden toe. Als Amerikaanse maak ik me zorgen over wat er in mijn land gebeurt. Kijk, als niet Trump maar een andere Republikein me had verslagen, had ik me niet zo druk gemaakt. In het Witte Huis zit een president die mensen tegen elkaar opzet en bewust onze instituties vernietigt. Dat is zeer verontrustend en verdient tegengas.’

- De Verenigde Staten zijn een ernstig verdeeld land. Goed bestuur is nauwelijks meer mogelijk.

Hillary Clinton «Er zijn altijd verschillen in een samenleving. Zeker in de VS, met zo’n grote verscheidenheid. Maar de laatste decennia buit de Republikeinse partij die verdeeldheid uit. Met hulp van rechtse media die de branden stichten en aanwakkeren. Als je elke keer te horen krijgt dat jíj verliest in je leven omdat iemand anders wint, dan kweek je woede en wrok.»

- Dat gevaar is te lang onderschat. Ook door u.

Clinton «Klopt. Ik dacht tijdens mijn campagne dat die woede werd gevoed door de gevolgen van de financiële crisis. Dus maakte ik er een serieus onderwerp van, met verregaande plannen om alle Amerikanen de kans te geven op een beter leven. Maar helaas – en Donald Trump begreep dat – loonde het meer om die woede te bespelen. Door Mexicanen, immigranten, zwarten, homoseksuelen en moslims de schuld van alles te geven. Die aanpak leverde hem veel steun op.»

- U dacht dat het in de campagne over politiek zou gaan, maar het werd een andere strijd.

Clinton «Ik zou willen dat ik dat eerder had ingezien. Ik dacht dat we het over inhoud zouden hebben, maar ik stond alleen in die arena. Het werd een snoeiharde tv-campagne waarin werd geprobeerd om met angst, afkeer en eigen werkelijkheden stemmen te winnen. Die krachten, gevoed door de onderbuik, zie je overal in westerse democratieën en we zullen er beter mee moeten omgaan. Door te begrijpen, uit te leggen en realistische oplossingen te bieden.»

- Om dingen uit te leggen heb je een goed debat nodig, en dat is er niet.

Clinton «Daar kwam ik dus ook achter. Trumps campagne stond bol van de oneliners. Hij sprong van de hak op de tak, viel mensen aan, strooide met beledigingen, ook tijdens de eigen Republikeinse Conventie, waar hij officieel kandidaat werd. Niemand wist wat te doen.»

- Tijdens zijn beëdiging luisterde u tandenknarsend naar zijn agressieve toespraak. Hij blijft voor u The Great Divider?

Clinton «Hij jaagt op iedereen: de media, de rechtbanken, op elk instituut. Hij is geen president die verbindt. Hij leeft van verdeeldheid en chaos.»

- Hoe geef je een president die je ongeschikt vindt tegengas?

Clinton «Er zijn belangrijke verkiezingen in november. Als we met de Democratische partij weer een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden krijgen, kunnen we het wanbeleid van het Witte Huis blokkeren en bijstellen.

»Trump misbruikt het ambt van de president voor de verrijking van zichzelf en familieleden. Hij negeert de regels die belangenverstrengeling moeten voorkomen en de politieke macht moeten controleren. Dat berokkent schade aan onze instituten, en dat moeten we zo snel mogelijk repareren.»

- Is de Democratische partij wel bij machte om de verkiezingen te winnen? Waar is de constructieve oppositie, onder aanvoering van charismatisch leiderschap?

Clinton «We hebben het afgelopen jaar een paar zeges behaald. De Democratische partij zit vol energie en heeft een duidelijke missie om zetels te heroveren. Ik dicht ons in november een grote kans toe. Er komt een nieuwe generatie aan met goede, nieuwe leiders die ik ook advies geef.»

- Er zijn ook andere jongeren die aan de weg timmeren. Denk maar aan de scholieren die de machtige wapenlobby NRA het leven zuur maken.

Clinton «Ik vind het fantastisch hoe die jongeren de NRA onder druk zetten met petities en debatten op de sociale media en in klassen. Toen we weer werden geconfronteerd met zo’n dramatische schietpartij op een high school, pakten zij hun verantwoordelijkheid op. Ik ben trots op hen.»

- In de tussentijd blijft Donald Trump u als een schurk afschilderen, met de term ‘Crooked Hillary’. Vooral in zijn tweets. Wordt u dat nooit moe?

Clinton «Het blijft verbijsterend. Waarom vallen hij en Fox News me zo vaak aan? Ik denk omdat er nu terechte vragen worden gesteld over het verloop van de presidentsverkiezingen. Nu er dertien Russen zijn gedagvaard, kan niemand meer ontkennen dat Rusland zich met de verkiezingen heeft bemoeid. Er zijn bewijzen dat de Russen het verkiezingsverloop hebben beïnvloed en dat WikiLeaks Trump geholpen heeft door e-mails van mij te lekken. Trump en zijn entourage willen het onderzoek in diskrediet brengen en proberen de aandacht af te leiden met aanvallen op mij.»

- Het imago van de VS in het buitenland wordt er niet beter op. Dat moet u als gewezen minister van Buitenlandse Zaken pijn doen?

Clinton «Deze regering zorgt voor een vacuüm in de wereld, dat wordt opgevuld door mensen zoals Vladimir Poetin, Xi Jinping, Recep Tayyip Erdogan en anderen. Mensen die hun macht willen vergroten en rekeningen willen vereffenen.

»De VS praat niet meer over mensenrechten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt uitgehold. Als je met Kim Jong-un wilt praten over zijn kernwapens, dan heb je daar ervaren diplomaten voor nodig. Mensen die de dossiers kennen en de taal spreken. Die mensen zijn weg, en dat is gevaarlijk.»

- De president zet nu een handelsoorlog in gang. Dat zet relaties met bondgenoten onder druk. Moeten we ons zorgen maken?

Clinton «Ik hoop dat Donald Trump snel zal afzien van die bedreigingen. Vergeet ook niet dat het Atlantisch bondgenootschap en de eeuwenoude relaties met de Europese lidstaten zo sterk zijn dat één iemand die niet ernstig kan beschadigen.»

- Een first lady staat altijd in de schijnwerpers. Hebt u als ‘oudgediende’ nu erg te doen met Melania Trump?

Clinton «Ik heb te doen met iederéén die te maken krijgt met het destructieve gedrag van Donald Trump. Zowel met mensen uit zijn directe omgeving, als met mensen van wie hij het leven beschadigt zonder hen zelf te ontmoeten. Zoals de mensen die al dertig jaar in de VS wonen en die hij het land laat uitzetten. Hij berokkent veel mensen leed en ik hoop dat we daar met verkiezingszeges een einde aan kunnen maken.»

© AD

null Beeld

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

Hillary Rodham Clinton, ‘What Happened’, Kosmos Uitgevers

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234