BOEKENKoorts, rillingen en hallucinaties:

Twintig pareltjes voor een literaire quarantaine

Wie klaar is met rijst, bonen in blik en wc-papier te hamsteren, kan overgaan tot het volgende punt op de agenda: de meesterwerken weglezen die al jaren stof liggen te vergaren op het nachtkastje. Wij kijken al uit naar een verlenging van de quarantaine.

Gabriel García MárquezLiefde in tijden van cholera

Als de noodmaatregelen lang genoeg duren, kunt u er wellicht 's mans 'Honderd jaar eenzaamheid' nog bij nemen, maar in tijden van quarantaine is er geen beter literair startpunt dan Márquez' vijfde en vuistdikke roman.

Giovanni BoccaccioDecamerone

Drie mannen en zeven vrouwen slaan op de vlucht voor de pest die het 14de-eeuwse Firenze teistert en gaan bij gebrek aan Netflix in hun buitenverblijf de verveling te lijf door elkaar verhalen te vertellen.

Marcel ProustOp zoek naar de verloren tijd 

Sla een winkelkarretje madeleines in en zet u schrap voor Marcel Prousts milieu-schets van de Franse haute bourgeoisie aan het begin van de 20ste eeuw.

J.J. VoskuilHet bureau

Wie door het vele telewerken het kantoorleven begint te missen, kan zich behelpen met de zevendelige romancyclus waarin de Nederlandse auteur J.J. Voskuil nauwgezet de dagelijkse gang van zaken op een bureau beschrijft.

Henry David ThoreauWalden

De Amerikaanse essayist, dichter en filosoof Henry David Thoreau koos halverwege de 19de eeuw zelf voor het isolement en bouwde een huisje in een bos bij een meer. Zijn verslag van die periode is een opnieuw populair geworden ode aan het simpele leven.

Hugo ClausHet verdriet van België 

Hij staat naar verluidt ongelezen in vrijwel elke Vlaamse boekenkast, dus u hoeft niet eens de deur uit om Claus' klassieker aan te schaffen. En zó dik is hij ook weer niet.

Sei ShonagonHet hoofdkussenboek

Wat gesloten werelden betreft, hoefde het keizerlijke hof in het 10de-eeuwse Japan wellicht niet onder te doen voor een hedendaags huishouden in de greep van het coronavirus. Hofdame Sei Shonagon beschrijft haar avontuurtjes, teleurstellingen en het wisselen van de seizoenen.

George EliotMiddlemarch

Lang vóór er sprake was van bingewatchen, schreef de 19de-eeuwse Britse schrijfster George Eliot al romans om te bingelezen. Haar studie van het kleinburgerlijke leven in een Brits provinciestadje is meesterlijk meeslepende literatuur.

J.M.A. Biesheuvel: Reis door mijn kamer 

‘Ik zal u door mijn kamer laten reizen tot het u duizelt!’ In navolging van de Franse aristocraat Xavier de Maistre verkent de Nederlandse kortverhalenverteller Maarten Biesheuvel zijn eigen kamer, en hij bewijst en passant dat verbeeldingskracht meer vermag dan verre reizen.

Elena Ferrante: De Napolitaanse romans

Door het coronavirus is Napels vandaag een spookstad, maar in Elena Ferrantes vierdelige romancyclus over twee hartsvriendinnen bruist de havenstad van het leven. Brutaal en gewelddadig leven, dat wel.

David Foster WallaceInfinite Jest

Alleen al de voetnoten in David Foster Wallace' encyclopedische roman beslaan meer pagina's dan de gemiddelde roman, en een gewone vakantie zou nooit volstaan om ze te doorworstelen, maar met twee weken quarantaine erbij kan het misschien lukken.

Margaret Atwood: De MaddAddam-trilogie

Met haar 'Dienstmaagd'-boeken gooit Margaret Atwood momenteel hoge ogen, maar in haar postapocalyptische (riep daar iemand pandemie?) 'MaddAddam-trilogie' vergroot de Canadese schrijfster de onvolkomenheden van onze maatschappij even genadeloos uit.

Thomas Mann: De toverberg

Laten we hopen dat de werkelijkheid niet lijkt op die uit ‘De toverberg’ van Thomas Mann, want in dat hoogtepunt van de 20ste-eeuwse Duitse literatuur loopt een gepland sanatoriumverblijf van drie weken uit tot zeven jaar.

Karl Ove Knausgård: Mijn strijd

De Proust van het Noorden zette in het meest ambitieuze romanproject van de laatste jaren elke kleine en grote gedachte op papier. 'Mensen zover krijgen dat ze met tranen in de ogen twintig pagina's over een bezoek aan de wc lezen' is precies wat nodig is tijdens een langdurige lockdown.

Agatha Christie: Moord in de Oriënt-Expres

Dat samen afgezonderd leven niet altijd het beste in de mens naar boven haalt, bewees de Engelse koningin van de misdaad, Agatha Christie, met meer dan één boek, maar wellicht nergens zo treffend als in dit moordmysterie op 's werelds beroemdste luxetrein.

Jules Verne: Reis om de wereld in tachtig dagen

Wanneer het lijf opgesloten zit, is het zaak de geest te laten reizen. Geen betere manier om dat te doen dan met de avonturenromans van de Franse schrijver en terloopse toekomstvoorspeller Jules Verne.

Ursula K. Le Guin: Aardzee

Door het wereldwijde succes van J.R.R. Tolkien en George R.R. Martin lijkt de literaire fantastiek soms het exclusieve domein van mannen, maar Ursula Le Guins reeks over een eilandenrijk in een niet in kaart gebrachte oceaan kan naast hun beste werk staan.

Alexandre Dumas: De graaf van Monte-Cristo 

Wat een te lange eenzame opsluiting (en het vergaren van een immens fortuin) doet met een mens, wordt nog steeds het best verteld door Alexandre Dumas. Ideale lectuur voor wie tijdens de noodmaatregelen de lotto wint.

Douglas Adams: Het transgalactisch liftershandboek 

Sommige boekhandels stockeren Douglas Adams' verzameling komische sciencefictionwerken bij de reisboeken, en aangezien de wereld stilaan ten onder lijkt te gaan aan virussen en klimaatcatastrofes, moeten we het misschien ook maar als dusdanig lezen.

E.L. James: Vijftig tinten grijs

Wie de kloekste klassiekers van de moderne literatuur er al door heeft gejaagd en met zichzelf geen blijf meer weet, kan als laatste vorm van bezigheidstherapie nog bij E.L. James en haar sadomasochistische fantasieën terecht.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234