null Beeld

Typhoon is klaar om België te veroveren: 'ik kom een boodschap van liefde brengen'

Op 28 mei speelt Typhoon, ook bekend als Glenn de Randamie, in de AB in Brussel. De man die in Nederland een supersterstatus kent, komt België veroveren met een legioen nederhoppers als Rico & Sticks en Jungle By Night. Een gesprek met een zelfverzekerde én kwetsbare wervelstorm. ‘Mij interesseert het niet waar ik speel, ik kom een boodschap van liefde brengen.’

De afgelopen jaren veranderde het leven van Typhoon compleet: van een tobbende twintiger veranderde hij in de meest succesvolle popartiest van Nederland – zowel artistiek als commercieel. En dat allemaal dankzij zijn tweede plaat ‘Lobi da basi’, die in 2014 insloeg als een handgranaat en een instant classic van de Nederlandse hiphop werd. Al is hiphop een etiket dat de lading niet helemaal dekt: spoken word, reggae, soul, pop, funk, rock, zelfs kleinkunst: het is bij Typhoon allemaal part of the game. Hij is bovenal een zeer sociaal geëngageerd artiest die een boodschap van liefde wil brengen. De titel van zijn plaat is dan ook Surinaams voor ‘Liefde is de baas’.We hebben met De Randamie (31) afgesproken in Q-Studios, een groot complex in Amsterdam vol zalen en opname- en oefenruimtes. Bij aankomst entertaint hij een man of zes in de zithoek van het inpandige café, daarna geeft hij de journalist van dienst een ferme handdruk, brother style. Na het wegen en te licht bevinden van vier tafeltjes, wordt een vijfde wel volwaardig bevonden. Glenn kijk spichtig om zich heen, en neemt dan een slok koffie. Die koud is. ‘Fuck, die heb ik al een uur beet, ik vergeet er steeds van te drinken.’

HUMO Je komt op zijn zachtst gezegd wat druk over.

Glenn de Randamie (lacht schuldbewust) «Nou ja, zo ben ik nu eenmaal. Ik sta vaak aan, en de laatste dagen nog wel wat meer dan normaal. Gister was een dag vol met afspraken – business – vandaag doen we een experiment, een clash: ik krijg om de paar uur een andere artiest voorgeschoteld, waarmee ik on the spot tracks opneem. Daarom zocht ik ook zo lang naar een tafeltje: ik wil niet zien wie er zo weer komt binnenlopen.»

HUMO Waarom haal je je die moeite eigenlijk op de hals? Iemand met jouw succes moet toch kunnen zeggen: ‘Fuck it, ik werk nu een jaar aan een plaat en de groeten verder.’

De Randamie «Een deel van mij zou dat graag doen, en sowieso zit ik het liefst lekker in de studio, te schrijven en muziek te maken met mijn band. Maar dat kan gewoon niet. Kijk, als artiest en als mens ben ik op zoek naar vrijheid. Maar die zoektocht kent een prijs: dat je een dag of wat opoffert aan zaken, bijvoorbeeld. Er zijn veel meer mensen dan alleen Glenn de Randamie afhankelijk van Typhoon, en bovendien probeer ik zo veel mogelijk in control te zijn, want ik vertrouw de business helemaal niet. Ik laat me niet doen, ik neem ook niet zomaar wat aan.»

HUMO Je bent extreem koppig?

De Randamie «Ligt eraan aan wie je het vraagt (lacht hard). Nee, ik denk dat je het zo moet zien: ik heb een kompas, en daar vaar ik blind op. Dat kompas staat voor bepaalde gevoelens, en die vertrouw ik. Ik was nog heel jong toen ik met Opgezwolle op tournee trok en iets later mijn debuut uitbracht (‘Tussen licht en lucht’ uit 2007, red.). Toen al werd er aan me getrokken en zag ik: ‘Ik moet doen wat ik wil.’ Dankzij Top Notch, mijn geweldige label heb ik dat ook zoveel mogelijk kunnen doen. Het zorgt ook voor de beste resultaten. Toen we met ‘Lobi’ bezig waren, voelde ik gewoon hoe goed het was, hoe het zou gaan landen. Dat het zo’n succes zou worden, wist ik natuurlijk niet, maar ik wist wel dat het juist zat: omdat ik de controle hield.»

null Beeld

HUMO Is dat een onderdeel van volwassen zijn als artiest, dat je de rottige klusjes erbij neemt?

De Randamie «Absoluut. Vooral als je een frontman en een bandleider bent, zoals ik.»

HUMO Je hebt je tijd genomen na je debuut: zeven jaar. Welke beginnende muzikant kan zich dat nog veroorloven?

De Randamie (glimlacht) «Ik. Als artiest moest ik groeien, ik moest reizen, ik wilde niet zomaar een plaatje maken. Sommigen doen dat: elke twee jaar een nieuwe worp, en dan op tour en dan weer iets en dan weer op tour: niks voor mij.

»Ik heb ook een moeilijke periode doorgemaakt – ik was veel te hard gegaan, en daar heb ik een prijs voor betaald. Ik heb jaren geen eigen huis gehad, sliep overal en nergens, bij mensen thuis. Ik heb schulden gehad, was onverstandig. Tegelijk was ik net zo ambitieus als nu. Het is de enige juiste beslissing geweest om eerst als mens te groeien. Het succes van nu is daarom ook geen strop: ik kan kan ermee omgaan, verantwoordelijk zijn, én een leider voor de band.»

HUMO Hoe is de bandleider Typhoon? Als showman is het duidelijk: één brok enthousiasme, onvermoeibaar.

De Randamie «Ik kan hard zijn. Mijn groep, de Titanenband, is een fantastisch geheel, maar de samenstelling is veranderd. Ik heb mensen moeten ontslaan. Het is niet enkel feest. Voor iedere show hou ik een bandmeeting, en spreek ik de hele playlist door. Maar vaak verander ik het alsnog, als we het podium opstappen: ‘Nee, deze koppen hebben dít nummer nodig,’ zoiets. Ze volgen me blind. Ik heb meestal gelijk (grijnst).»

HUMO Laten we het over ‘Lobi da basi’ hebben, of beter: liefde. Het is in Nederland bijna jouw begrip geworden. Je volgende project heet ‘Moro lobi’ – meer liefde.

De Randamie «Voor mij is dat simpelweg waar het op neerkomt. Als kunstenaar breng ik een boodschap van liefde. Waar we ook spelen, en of het nu voor drie of duizend mensen is: dat is wat ik kom brengen. Je kunt er makkelijk cynisch over doen, maar het gaat om de dialoog. Het is geen kwestie van ‘we houden allemaal van elkaar en laten we de ellende vergeten’. Nee! Het is juist: ‘Vertel mij wat je wereld maakt, dan vertel ik over mezelf.’ Ik geloof er heilig in: we hebben begrip nodig, zeker in deze tijden. Leer de ander te begrijpen, en zo ook jezelf.»

'Ik laat me niet verleiden tot de dark side'

HUMO In Nederland heb je je expliciet uitgesproken over de slavernij en Zwarte Piet.

De Randamie «Toen ik echt historisch besef kreeg, kon ik gewoon niet geloven wat er allemaal in onze geschiedenisboeken staat! Dat was nog op de middelbare school. Ik vind dat onze samenleving – en ik denk dat België niet veel anders is – het witte perspectief op de geschiedenis altijd boven de rest verkiest. Dat doet me pijn, ik vind het vreselijk dat de geschiedenis van Suriname vaak onderbelicht blijft. Maar ook daar is het weer liefde die de boventoon voert: ik wil me niet laten verleiden tot de dark side, ik wil perspectief creëren door de dialoog aan te gaan, door mensen blij te maken. Maar ook door ze aan het denken te zetten.»

HUMO Ik sprak de dichteres Lisa van Oost vlak voor dit interview. Zij zei: ‘Hij heeft zo’n groot hart.’

De Randamie «Welnee. Ik heb ook mijn donkere kanten, zeker weten. Ik maak fouten, heb vooroordelen, ik kan negatieve emoties hebben. Ik probeer ze alleen te overstijgen door te focussen op het goede. Op wat ik van God heb gekregen, mijn talent. Daarom treed ik graag op: het is mijn manier om dankbaarheid te tonen aan mijn publiek – hell, zelfs aan het universum.»

null Beeld

HUMO Die dankbaarheid kom je nu ook in België tentoonspreiden. Spannend?

De Randamie «Nah. Enerzijds tuurlijk wel. De AB is een grote zaal, man! Tof, we hebben er zin in. Ik heb eigenlijk al veel in Vlaanderen gespeeld: ik beschouw mezelf als een woordkunstenaar, en ik heb ontzettend veel spoken word gedaan in Vlaamse steden. Zoals Tourist LeMC, mijn broeder en een totale geweldenaar, laatst zei: ‘Jullie gaan sneller los, maar wij luisteren tenminste en kakelen er niet de hele tijd doorheen.’ (glimlacht) Dat is wel waar. Nou, ik vind die verschillen leuk. Ik heb onlangs al in AB gestaan, met Jef Neve. We waren min of meer samengezet – nog geen vijftien zinnen gewisseld vooraf – maar ik vóélde Jef, man. Het was geweldig.

»Ik wist trouwens niet dat Jef hier min of meer een instituut is. Ik dacht gewoon: ‘Oké, die kan goed pianospelen.’ (schatert)»

HUMO Enthousiasme en zelfverzekerdheid zijn wel jouw wapens he?

De Randamie «Zeker die van Typhoon. Als ik gewoon Glenn ben, wil het nog weleens anders zijn. Iemand vroeg me trouwens gisteren… of was het vanmorgen? Nee, gisteren. Of vanmorgen…»

HUMO Het is geen halszaak, Glenn.

De Randamie «Sorry (lacht). Hoe dan ook: iemand vroeg mij of ik andere beslissingen zou nemen als ik het over kon doen. Het antwoord is: nee. Ook de slechte tijden zou ik weer net zo doen als ik heb gedaan. Met één uitzondering: de liefde – de persoonlijke, deze keer. Daar heb ik wat verkeerde afslagen genomen. Tja.»

HUMO Tot slot: ik heb je nu het hele gesprek door ‘Glenn’ en ‘Typhoon’ horen afwisselen. Is de één het alter ego van de ander, zoals Bruce Wayne en Batman?

De Randamie «Zéker. Glenn heeft iets wat Typhoon niet heeft, en andersom durft die weer dingen die Glenn niet durft. Ik ben eigenlijk erg verlegen, bijvoorbeeld. Dan blijf ik dat boertje, dat opgroeide in een dorp op de Veluwe. Typhoon gaat ervoor, altijd. Laat ik het zo illustreren: ik was in Zuid-Frankrijk, vorige week. Dan zit ik helemaal alleen in een huisje. Beetje schrijven, blote voeten. Ik praat dan zelfs tegen de zee en het strand. Als je mijn artiestennaam letterlijk neemt, dan is het oog van de orkaan: Glenn, zittend op de vloer van een huisje in Zuid-Frankrijk. De orkaan, de tyfoon zelf, whoo-hoosh (drukke armgebaren): dat is Typhoon.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234